Lipanjske zore – Ilići, 2018.

13. lipnja 2018. | Sv. Franjo Ilići

U Ilićima u Mostaru, 11. lipnja, obilježena je 26. obljetnica Lipanjskih zora, akcije HVO-a kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno križa na brdu Orlovac, a potom je i Udruga maloljetni branitelji Domovinskog rata položila vijenac pred Spomenikom hrvatskim braniteljima u Ilićima, čime je odana počast svim braniteljima koji su dali život za obranu ovih prostora.

Nakon svete mise u crkvi sv. Franje koju je predvodio fra Luka Marić na igralištu u Ilićima održana je proslava 26. obljetnice Lipanjskih zora uz bogat kulturno-umjetnički program i Mokarske tamburaše, prenosi Jabuka.tv

Podsjetimo, oslobađanje desne obale rijeke Neretve krenulo je 11. lipnja 1992. godine. HVO potpomognut 4. Splitskom brigadom HV-a kreće iz šest pravaca, a od postrojbi HVO-a u akciji sudjeluju Kažnjenička bojna, Poskok bojna, dvije postrojbe HVO-a iz Čitluka i Ljubuškog, 5. ilićka bojna HVO-a Mostar, 4. bojna HVO-a Mostar te satnija 2. bojne rudničke HVO-a Mostar te pripadnici civilne i vojne policije.

Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara, piše Pogled.ba.

Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u Vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve.

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)