U Ilićima u Mostaru, 11. lipnja, obilježena je 26. obljetnica Lipanjskih zora, akcije HVO-a kojom je oslobođena dolina rijeke Neretve.

Program obilježavanja počeo je polaganjem vijenca i paljenjem svijeća podno križa na brdu Orlovac, a potom je i Udruga maloljetni branitelji Domovinskog rata položila vijenac pred Spomenikom hrvatskim braniteljima u Ilićima, čime je odana počast svim braniteljima koji su dali život za obranu ovih prostora.

Nakon svete mise u crkvi sv. Franje koju je predvodio fra Luka Marić na igralištu u Ilićima održana je proslava 26. obljetnice Lipanjskih zora uz bogat kulturno-umjetnički program i Mokarske tamburaše, prenosi Jabuka.tv

Podsjetimo, oslobađanje desne obale rijeke Neretve krenulo je 11. lipnja 1992. godine. HVO potpomognut 4. Splitskom brigadom HV-a kreće iz šest pravaca, a od postrojbi HVO-a u akciji sudjeluju Kažnjenička bojna, Poskok bojna, dvije postrojbe HVO-a iz Čitluka i Ljubuškog, 5. ilićka bojna HVO-a Mostar, 4. bojna HVO-a Mostar te satnija 2. bojne rudničke HVO-a Mostar te pripadnici civilne i vojne policije.

Prvo je oslobođeno područje Kruševa i brda Orlovac, a zatim brdo Hum i zapadni dio grada Mostara, piše Pogled.ba.

Toga 11. lipnja hrvatske su snage ušle u Vojarnu “Stanislav Baja Kraljević” i naselja Rodoč i Jasenica te u krug razorene tvornice Aluminij svladavši žilav neprijateljski otpor. U samo jednom danu oslobođena je čitava desna obala rijeke Neretve.