Tepčići: Proslavljen sveti Ante

15. lipnja 2018. | Duhovna skrb

Svake godine, o blagdanu sv. Ante ožive svetišta naša, ožive veze i spone vjerničke i prijateljske, ožive naša mala i velika svetišta omiljenog sveca našeg i sveca cijeloga svijeta, sv. Ante Padovanskog. U njegovu rodnom Lisabonu ga zovu sv. Ante Lisabonski, u Padovi gdje je 13.lipnja preminuo zove ga se sv. Ante Padovanski, u Cimu gdje mnogo toga podsjeća na sveca sv. Antu, slavimo svetog Antu Cimskoga, na Humcu kod Ljubuškog slavimo sv. Antu Humačkog, a u Tepčićima, prostoru ponad Brotnja i Čitluka, a nadomak Jasenica kad se produži cestom ‘niz Nimačku’ slavi se i proslavlja sv. Ante Tepački.

I ove godine, kad smo obilježavali stotu obljetnicu uspostave župe Ploče-Tepčići, na Pločama u Tepčićima bilo je živo, pobožno, Bogu i sv. Anti odano kroz cijelo vrijeme devetnice, a napose na uočnicu i na sam dan – blagdan sv. Ante.

Živo smo se spominjali nekadašnjeg župnika fra Tome Zubca, svojevrsne legende hercegovačkih fratara i tolikih drugih poslije njega; živo smo se spominjali fra Srećka Granića, stare kuće i kapele, te nove crkve na uzvisini Ploča podignute, na koju su franjevci sa svojim pukom i podupirateljima iznimno ponosni; prisjećali smo se fra Ante Leke, fra Drage Škrobe…. fra Ante Šaravanje, živućeg sina ove župe; u zahvalnosti smo spominjali i strinu Maru koja je sav svoj život dala i žrtvovala Crkvi i fratrima služeći fratru i puku na Tepčićima.

I sadašnji poslužitelji našeg franjevačkog blaga na Tepčićima, fra Martin Planinić i fra Mile Vlašić uložili su golemi trud sanirajući krov crkve na Dobrom Selu, a posebno župnu crkvu na Pločama – Tepčići. Ondje su promijenjene elektro instalacije, uvedeno ozvučenje, postavljeno novo suvremeno osvjetljenje i gromobranska instalacija. U župnoj kući osposobljena je prijamna dvorana s kuhinjom i drugim potrebitim prostorima… Jednom riječju mnogo se uradilo, mnogo se vidi, a najviše od svega je pod zemljom i običnom promatraču se ne vidi. Osjeća se i zamjećuje dah života i volje za životom.

Ove godine su fratri sa svojim prijateljima i članovima franjevačkog vjerničkog zajedništva uobičajeno otpočeli svečano slavlje pjevanjem svečevih litanija, potom svete mise pod kojom je propovijedao fra Stanko Pavlović, te nakon mise blagoslova prometala, blagoslova djece i svih drugih nazočnih, čašćenje svečevih moćiju koje su bile izložene na čašćenje.

Nakon mise svatko se povukao u svoj obiteljski, rodbinski i prijateljski krug gdje se nastavilo slaviti Boga i sv. Antu kako se to desetljećima činilo. I rana – jutarnja misa, bila je dobro posjećena,kao i pučka i večernja misa koja je služena za one koji zbog posla nisu mogli tijekom dana biti u zajedništvu, a žarko su željeli sudjelovati u proslavi sv. Ante.

Neka je sve na slavu Božju, a zagovor sv. Ante nas pratio tijekom cijeloga života i na svakom koraku.
/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)