I ove godine, u nizu obilježavanja Lipanjskih zora na ovim našim prostorima, jučer, 15. lipnja 2018. položeni su vijenci pred spomen obilježjima na Rudniku na Trgu sv. Barbare i II. Bojne Rudničke, potom uz Neretvu na ulazu u zgradu i u Orlacu podno križa pored tamošnje crkve sv. Lovre.

Time je iskazana ljubav i poštovanje svim poginulim braniteljima u ovoj Vojno Redarstvenoj Operaciji Lipanjskih zora iz lipnja 1992. godine. Navedena je akcija trajala od 7. lipnja do 26. lipnja te godine. U svega 19 dana, oslobođena je dolina Neretve i svi gradovi u Hercegovini i pod kontrolu je vraćeno 1800 četvornih kilometara teritorija.

U navedenoj operaciji sudjelovala je i mladost ovih naših prostora organizirana u postrojbu II: bojne rudničke i Orlačke postrojbe i velik je doprinos i velika žrtva njihova u navedenim oslobodilačkim operacijama.

Činom polaganja vijenaca svim poginulima iskazana je ljubav, poštovanje i zahvalnost za njihovu žrtvu, a upravljene molitve Bogu bile su kako za pokoj duša njihovih, tako isto i za slogu, mir, ljubav i blagoslov svim živućim i braniteljima i žiteljima ovih prostora.

/Misija – FRAMOST/