Grabova Draga - posveta kapelice 2018

100 godina zavjetne kapelice u Grabovoj Dragi – Kipića za Poljicem

10. rujna 2018. | Duhovna skrb

Naše Franjevačko zajedništvo čuva uspomene na našu časnu starinu. U to spada svakako i zavjetna kapelica u Grabovoj Dragi – ‘za Poljicem’, na raskrižju puteva od Grabove Drage prema Zvonigradu i Pologu gdje su se nekoć razdvajala stada idući s planine ili pak sastajali i rastajali putnici; mjestu gdje su još nedavno fratri o Božiću i Uskrsu ondje puk okupljali i mise služili; mjestu koje je postalo kultno mjesto najprije obitelji Luke Ćubele zv. bega, fra Bogdanova oca, koji je vraćajući se iz Amerike 1918-te zavjetovao ondje podići kip Majci Božjoj, ako sretno doputuje. Taj njegov ispunjeni zavjet ostao je njegovu potomstvu i svima ostalima sve do današnjega dana blagoslov.

Kapelica je, međutim, postala trošna, a stota obljetnica ostvarenog zavjeta, posebna prilika da se kapelica obnovi. To je ovog puta učinio IVICA MARUŠIĆ sin Vinkov vrlo uspješno i moćno. Nedjelja po Maloj Gospi je ondje misa, tako te je ove godine, u nedjelju 9. rujna 2018. uistinu bilo svečano i lijepo. Uz mnoštvo Božjeg puka, nakon blagoslova kojeg su obavili fratri fra Bonifacije i fra Mile, uz suslavlje fra Luke, i slikanja za uspomene, otišlo se pod šatore gdje je obitelj Marušić pripremila obilnu gozbu za sve misare. Zahvalni smo Bogu, Gospi, dobročiniteljima, dobrim i dragim ljudima i svima koji su uzeli udjela u ovoj proslavi.

Neka Božji blagoslov počine na obitelji Barušić i svem potomstvu pok. Luke Ćubele-bega, pjevala je Lukina unuka Nevenka na svoj način u skladu i duhu narodnome. Neka ovaj dan ostane na trajni spomen svima koji su drage volje došli, sudjelovali, okrijepili se i doma se povratili. Neka na svima počine Božji blagoslov, Marijin zagovor i Mir i Dobro.

/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)