Grabova Draga - posveta kapelice 2018

Naše Franjevačko zajedništvo čuva uspomene na našu časnu starinu. U to spada svakako i zavjetna kapelica u Grabovoj Dragi – ‘za Poljicem’, na raskrižju puteva od Grabove Drage prema Zvonigradu i Pologu gdje su se nekoć razdvajala stada idući s planine ili pak sastajali i rastajali putnici; mjestu gdje su još nedavno fratri o Božiću i Uskrsu ondje puk okupljali i mise služili; mjestu koje je postalo kultno mjesto najprije obitelji Luke Ćubele zv. bega, fra Bogdanova oca, koji je vraćajući se iz Amerike 1918-te zavjetovao ondje podići kip Majci Božjoj, ako sretno doputuje. Taj njegov ispunjeni zavjet ostao je njegovu potomstvu i svima ostalima sve do današnjega dana blagoslov.

Kapelica je, međutim, postala trošna, a stota obljetnica ostvarenog zavjeta, posebna prilika da se kapelica obnovi. To je ovog puta učinio IVICA MARUŠIĆ sin Vinkov vrlo uspješno i moćno. Nedjelja po Maloj Gospi je ondje misa, tako te je ove godine, u nedjelju 9. rujna 2018. uistinu bilo svečano i lijepo. Uz mnoštvo Božjeg puka, nakon blagoslova kojeg su obavili fratri fra Bonifacije i fra Mile, uz suslavlje fra Luke, i slikanja za uspomene, otišlo se pod šatore gdje je obitelj Marušić pripremila obilnu gozbu za sve misare. Zahvalni smo Bogu, Gospi, dobročiniteljima, dobrim i dragim ljudima i svima koji su uzeli udjela u ovoj proslavi.

Neka Božji blagoslov počine na obitelji Barušić i svem potomstvu pok. Luke Ćubele-bega, pjevala je Lukina unuka Nevenka na svoj način u skladu i duhu narodnome. Neka ovaj dan ostane na trajni spomen svima koji su drage volje došli, sudjelovali, okrijepili se i doma se povratili. Neka na svima počine Božji blagoslov, Marijin zagovor i Mir i Dobro.

/Misija FRAMOST/