Japanska pijanistica Yoko Nishii nastupila je 13. rujna u velikoj dvorani Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača u Mostaru svjedočeći dugogodišnje „Prijateljstvo Japana i Mostara“.

U svojoj rujanskoj turneji po Europi ova mlada japanska pijanistica prije Mostara posjetila je nekoliko hrvatskih kulturnih središta, danas je posjetila Mostar, a sljedećih dana odlazi u Zagreb.

Najprije je fra Andrija pozdravio nazočne riječima: „Mir Vam i dobro!
Draga braćo i sestre! Pozdravljam Vas u ime organizatora Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog kulturnog društva „Napredak“ i Hrvatskog doma Herceg Stjepan Kosača. Zahvaljujem svima Vama, koji ste se odazvali, večeras na ovaj međunarodni koncert Prijateljstva Japana i Mostara, jer svojom nazočnošću oblikujemo prijateljstvo i stvaramo dobre odnose. Zahvaljujemo Japanu na dugogodišnjem, svestranom i korisnom ulaganju u Mostar, Hercegovinu, Bosnu i Hercegovinu.

Yoko Nishii na najbolji način predstavlja Japan, zbog obrazovanja stečenog u svojoj zemlji. Potom je nastavila studij u Hrvatskoj, gdje je sjajno savladala jezik. Četiri godine studija na Akademiji ona je završila za dvije akademske godine. Tijekom nekoliko godina detaljno je proučila opus hrvatske skladateljice Dore Pejačević. U povodu 130. godine rođenja Dore Pejačević, aristokratkinje iz obitelji dvojice hrvatskih banova, prve žene skladateljice u Hrvatskoj, koja je postavila temelje hrvatskoj komornoj i koncertnoj skladbi, autorici 58 djela. Yoko je snimila u Japanu dvostruki CD s Dorinim cjelokupnim glasovirskim opusom. Sa hrvatskom diplomom predaje u Japanu, te na taj način Japan upoznaje s hrvatskim skladateljima, a posebice Dorom Pejačević.” – dodao je fra Andrija Nikić.

Umjetnica je fra Andriji čestitala zlatomisničko slavlje i odsvirala Aleluju.

Tijekom nekoliko godina detaljno je proučila opus hrvatske skladateljice Dore Pejačević te u Japanu izdala dvostruki CD s njenim cjelokupnim glasovirskim opusom. To mi u domovini još nismo napravili, a ona je to napravila. Taj CD sinoć je ovdje pokazala i predala ga. Ljudi su bili oduševljeni, nekoliko puta ju pozdravili pljeskom.

/Misija – FRAMOST/