Mušaluk - blagoslov polja 2019

Blagoslov polja na groblju “Mušaluk” župa Mostarski Gradac

4. lipnja 2019. | Duhovna skrb

Franjevačka župa Mostarski Gradac je Matica i matična župa brojnih okolnih župa. Od nje su odcijepljene brojne župe i u vrijeme progonstva kršćana ta je župa bila svojevrsno utočište, napose kršćana iz Mostarske vale, poradi čega je i dobila ime Mostarski Gradac. Nekoć je marljivi fratar u svom Šematizmu 1977. bilježio kako je u okviru župe Mostarski Gradac šest naselja: Gornji i Donji Gradac, Gostuša, Grabova Draga, Provo i Dobrič. Naselja su smještena po prisojnim obroncima brda Bile. Presijeca ih granična crta što dijeli blagu i sredozemnu od oštre, kontinentalne klime. Rezultat: klima je smjesa ovih dviju.

Današnji fratri, koji služe vjerničkom puku ove župe, često i izvan svojih mogućnosti, žrtve su i nabrojanim i ne nabrojanim lokalitetima ove župe s ciljem da im budu na raspolaganju. U svim prilikama i u svim prigodama. Jedna od tih prigoda jest i starodrevni blagoslov polja u proljeće. Tad se groblje očisti, uredi, pokosi, grobovi se pohode, biranim cvijećem okite, kapelice prozrače, svijeće lampioni na grobovima užegu, rodbina se odasvud skupi, susretne i vidi, sveta se misa Bogu prikaže, a potom uslijedi zvanje na užine u obiteljske domove.

Tako je bilo i u nedjelju 02. lipnja u 11.30 sati na jednom od najstarijih grobalja ove župe, Mušaluk u Donjem Gracu. Dan prelijep. Posjet izvrstan. Stećci, nijemi svjedoci o burnoj prošlosti ovih prostora i ovdašnjih ljudi, opkošeni. Sv. misu i blagoslov je predvodio fra Luka Marić iz Mostara odakle je bio i zamjetan broj misara. Lijepo je bilo pratiti kako brojni suradnici kod oltara svoje zaduženje marljivo ispunjaju. Za vrijeme mise je jedan od njih preuzeo mikrofon i predvodio i pjevanje. Na koncu, obavijesti i zaziv Božjeg blagoslova; uobičajeno pozdravljanje i razlaz po obiteljima do slijedećeg blagoslova i slijedeće prigode.

foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)