Mušaluk - blagoslov polja 2019

Franjevačka župa Mostarski Gradac je Matica i matična župa brojnih okolnih župa. Od nje su odcijepljene brojne župe i u vrijeme progonstva kršćana ta je župa bila svojevrsno utočište, napose kršćana iz Mostarske vale, poradi čega je i dobila ime Mostarski Gradac. Nekoć je marljivi fratar u svom Šematizmu 1977. bilježio kako je u okviru župe Mostarski Gradac šest naselja: Gornji i Donji Gradac, Gostuša, Grabova Draga, Provo i Dobrič. Naselja su smještena po prisojnim obroncima brda Bile. Presijeca ih granična crta što dijeli blagu i sredozemnu od oštre, kontinentalne klime. Rezultat: klima je smjesa ovih dviju.

Današnji fratri, koji služe vjerničkom puku ove župe, često i izvan svojih mogućnosti, žrtve su i nabrojanim i ne nabrojanim lokalitetima ove župe s ciljem da im budu na raspolaganju. U svim prilikama i u svim prigodama. Jedna od tih prigoda jest i starodrevni blagoslov polja u proljeće. Tad se groblje očisti, uredi, pokosi, grobovi se pohode, biranim cvijećem okite, kapelice prozrače, svijeće lampioni na grobovima užegu, rodbina se odasvud skupi, susretne i vidi, sveta se misa Bogu prikaže, a potom uslijedi zvanje na užine u obiteljske domove.

Tako je bilo i u nedjelju 02. lipnja u 11.30 sati na jednom od najstarijih grobalja ove župe, Mušaluk u Donjem Gracu. Dan prelijep. Posjet izvrstan. Stećci, nijemi svjedoci o burnoj prošlosti ovih prostora i ovdašnjih ljudi, opkošeni. Sv. misu i blagoslov je predvodio fra Luka Marić iz Mostara odakle je bio i zamjetan broj misara. Lijepo je bilo pratiti kako brojni suradnici kod oltara svoje zaduženje marljivo ispunjaju. Za vrijeme mise je jedan od njih preuzeo mikrofon i predvodio i pjevanje. Na koncu, obavijesti i zaziv Božjeg blagoslova; uobičajeno pozdravljanje i razlaz po obiteljima do slijedećeg blagoslova i slijedeće prigode.

foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/