Svake godine, o blagdanu sv. Ante ožive svetišta naša, ožive veze i spone vjerničke i prijateljske, ožive naša mala i velika svetišta omiljenog sveca našeg i sveca cijeloga svijeta, sv. Ante Padovanskog. U njegovu rodnom Lisabonu ga zovu sv. Ante Lisabonski, u Padovi gdje je 13.lipnja preminuo zove ga se sv. Ante Padovanski, u Cimu gdje mnogo toga podsjeća na sveca sv. Antu, slavimo svetog Antu Cimskoga, na Humcu kod Ljubuškog slavimo sv. Antu Humačkog, a u Tepčićima, prostoru ponad Brotnja i Čitluka, a nadomak Jasenica kad se produži cestom ‘niz Nimačku’ slavi se i proslavlja sv. Ante Tepački.

Prošle godine, kad smo obilježavali stotu obljetnicu uspostave župe Ploče-Tepčići, na Pločama u Tepčićima bilo je živo, pobožno, Bogu i sv. Anti odano kroz cijelo vrijeme devetnice, a napose na uočnicu i na sam dan – blagdan sv. Ante.

Ove godine su fratri sa svojim prijateljima i članovima franjevačkog vjerničkog zajedništva uobičajeno otpočeli svečano slavlje pjevanjem svečevih litanija, potom svete mise pod kojom je propovijedao fra Mile Vlašić, te nakon mise blagoslova prometala, blagoslova djece i svih drugih nazočnih, čašćenje svečevih moćiju koje su bile izložene na čašćenje.

Također, uz tradicionalnu proslavu bila je i prva sveta pričest u toj župi.

Nakon mise ostalo se kratko u druženju, a nakon toga svatko se povukao u svoj obiteljski, rodbinski i prijateljski krug gdje se nastavilo slaviti Boga i sv. Antu kako se to desetljećima činilo. I rana – jutarnja misa, bila je dobro posjećena,kao i pučka i večernja misa koja je služena za one koji zbog posla nisu mogli tijekom dana biti u zajedništvu, a žarko su željeli sudjelovati u proslavi sv. Ante. Nakon večernje mise koja je bila posjećenija, 500tinjak ljudi je ostalo u druženju pod satorom kraj crkve gdje su nastavili slaviti svetog Antu.

Neka je sve na slavu Božju, a zagovor sv. Ante nas pratio tijekom cijeloga života i na svakom koraku.

foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/