Tepčići: Proslavljen sveti Ante

14. lipnja 2019. | Duhovna skrb

Svake godine, o blagdanu sv. Ante ožive svetišta naša, ožive veze i spone vjerničke i prijateljske, ožive naša mala i velika svetišta omiljenog sveca našeg i sveca cijeloga svijeta, sv. Ante Padovanskog. U njegovu rodnom Lisabonu ga zovu sv. Ante Lisabonski, u Padovi gdje je 13.lipnja preminuo zove ga se sv. Ante Padovanski, u Cimu gdje mnogo toga podsjeća na sveca sv. Antu, slavimo svetog Antu Cimskoga, na Humcu kod Ljubuškog slavimo sv. Antu Humačkog, a u Tepčićima, prostoru ponad Brotnja i Čitluka, a nadomak Jasenica kad se produži cestom ‘niz Nimačku’ slavi se i proslavlja sv. Ante Tepački.

Prošle godine, kad smo obilježavali stotu obljetnicu uspostave župe Ploče-Tepčići, na Pločama u Tepčićima bilo je živo, pobožno, Bogu i sv. Anti odano kroz cijelo vrijeme devetnice, a napose na uočnicu i na sam dan – blagdan sv. Ante.

Ove godine su fratri sa svojim prijateljima i članovima franjevačkog vjerničkog zajedništva uobičajeno otpočeli svečano slavlje pjevanjem svečevih litanija, potom svete mise pod kojom je propovijedao fra Mile Vlašić, te nakon mise blagoslova prometala, blagoslova djece i svih drugih nazočnih, čašćenje svečevih moćiju koje su bile izložene na čašćenje.

Također, uz tradicionalnu proslavu bila je i prva sveta pričest u toj župi.

Nakon mise ostalo se kratko u druženju, a nakon toga svatko se povukao u svoj obiteljski, rodbinski i prijateljski krug gdje se nastavilo slaviti Boga i sv. Antu kako se to desetljećima činilo. I rana – jutarnja misa, bila je dobro posjećena,kao i pučka i večernja misa koja je služena za one koji zbog posla nisu mogli tijekom dana biti u zajedništvu, a žarko su željeli sudjelovati u proslavi sv. Ante. Nakon večernje mise koja je bila posjećenija, 500tinjak ljudi je ostalo u druženju pod satorom kraj crkve gdje su nastavili slaviti svetog Antu.

Neka je sve na slavu Božju, a zagovor sv. Ante nas pratio tijekom cijeloga života i na svakom koraku.

foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/

 

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)