dijamantni brak Cim 2020dijamantni brak Cim 2020

Dijamantni jubilej braka

24. veljače 2020. | Duhovna skrb

23. veljače 2020. za vrijeme mise u 10.30 sati u Franjevačkom centru sv. Ante – Cim obilježen je dijamantni jubilej braka Gojka i Radice Pavković. Tom prilikom je fra Luka svečarima uputio pozdrave i svoju riječ koju prenosimo u cijelosti: Pozdravljamo danas dijamantni bračni par: GOJKA I RADICU PAVKOVIĆ. Znamo ih po obličju, upoznajmo ih, na kratko, još više i bliže.

Obadvoje njih su iz Širokobriješkog sela Izbično. Gojko je iz obitelji Stanka Pavkovića i Anice zvane Kumara. U njegovoj obitelji je bilo rođeno 6-tero djece. Troje njih su kao mala djeca preminuli i rajna su djeca… Uz Gojka je danas među živima još brat Mile koji s obitelji živi u Zagrebu.

Kad je Gojku bilo 10 godina oca su mu uhapsili i na smrt strijeljanjem osudili, tako te su Gojka, i kuća i sav drugi posao, zapali. Ipak, Stanko je, uz Božju providnost, nakon dugogodišnje robije, od smrtne kazne oslobođen i tri godine po Gojkovu vjenčanju, izišao je iz zatvora…

Radica je iz obitelji Cnjac – susjednoga zaseoka Gojkova. Rođena je 27.10.’39. u obitelji Grge Crnjca i Milke Šoljuše. Rođeno ih je bilo 7-ero djece. I kod njih je bilo jedno rajno dijete. Danas je, među živima, uz Radicu, još i sestra joj Marija, koja živi u Mostaru.

Zanimljivo, počeli su očijukati i zabavljati se sa 12 i 14 godina, a sa 20 godina Radica, i 22 godine Gojko, 20. veljače ’60-te godine, pred fra Željkom Zadrom, na ranoj misi u Izbičnu stupaju u brak.

Do ’77. godine žive u Izbičnu, a onda s djecom doseljavaju u Mostar, u ovu Cimsku valu.

Rodili su 7-ero djece. Osim pok. Zvonke, koji je kao mladić preminuo, danas su uz slavljenike njihovih 6-tero djece: Anka, Mirela, Emil, Suzana, Mirjana i Milka sa svojim najbližima; spleli su živi vijenac oko svojih dijamantnih roditelja.

50 godina braka obilježili su u Izbičnu, a, evo, za 60-tu obljetnicu se Bogu zahvaljuju, ovdje među nama, u franjevačkom centru sv. Ante-Cim. Dočekali su 11-tero unučadi i 3 praunučadi. Redoviti su na sv. misama i s nama su i u svim drugim prilikama.

Radica dobro peče domaći kruh pa se nekoć pjevalo: ‘Da mi je se najesti kruha što ga Rada didovica kuha!’.

Cijeloga života su se poštivali, uvažavali i slogu i ljubav njegovali. Zajedno su bili i na motiki i u crkvi, i u žalosti i na feštama i radosti. Znali su lijepo zapjevati i podružiti se. Uvijek su se držali očeva savjeta: ‘Dico, radite nešto, da vam i Bog ima što blagosloviti!’

Danas smo Bogu zahvalni za ovaj njihov dan i dar krepkih roditelja,
i s njima se zahvaljujemo za sve što im je Bog u životu podario.

Želja nam je, i molimo Boga, da požive još dugo u zdravlju i Božjem blagoslovu, sa svojom djecom i njihovim obiteljima. Živjeli i sretni bili!

foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)