Najava predstave „Dide, pobiše nam fratre”

24. veljače 2020. | Razno

U četvrtak 27. veljače u kripti Franjevačke crkve u Mostaru u 19 i 30 bit će odigrana predstava „Dide, pobiše nam fratre“ u izvođenju dramske sekcije Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg.

Predstavom izvođači, Franjevački svjetovni red i Frama Široki Brijeg, približavaju događaje od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta – Bleiburgom. Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.

Predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu. Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške – “Istina o ubijenoj gimnaziji”.

Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Nakon Širokog Brijega i Mostara predstava će biti izvedena i u Zagrebu u organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg.

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)