U četvrtak 27. veljače u kripti Franjevačke crkve u Mostaru u 19 i 30 bit će odigrana predstava „Dide, pobiše nam fratre“ u izvođenju dramske sekcije Franjevačkog svjetovnog reda i Frame Široki Brijeg.

Predstavom izvođači, Franjevački svjetovni red i Frama Široki Brijeg, približavaju događaje od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta – Bleiburgom. Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.

Predstavu je napisala Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u Širokom Brijegu. Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške – “Istina o ubijenoj gimnaziji”.

Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće” u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce i puk Širokog Brijega.

Nakon Širokog Brijega i Mostara predstava će biti izvedena i u Zagrebu u organizaciji Zavičajne zajednice Široki Brijeg.