Proslava sv Lovre Orlac 2019

Danas je sveti Lovro, zaštitnik Orlaca! Krunica se moli od 18.00 sati, a pred sami početak mise bit će paljenje svijeća pred spomenikom i polaganje vijenca u čast svim poginulima u minulim ratovima. Sv. misa je od 19.00 sati, a nakon mise odlazi se na “Šaht” mjesno igralište gdje će biti upriličen blagoslov novoizgrađenog Doma sv. Lovre.

Sudac ga je upitao gdje Crkva krije blago, a on je upro prst u siromahe i rekao: Evo našeg blaga! Sveti Lovro bio je đakon Rimske Crkve. Mučeništvo je podnio za Valerijanova progona u 3. stoljeću, četiri dana nakon pape Siksta II. i četiri rimska đakona. Grob mu se nalazi kraj Tiburtinske ceste, u Veranskom polju, a car Konstantin Veliki podigao je kraj njegova groba veliku baziliku. Štovanje mu se raširilo u Crkvi već od 4. stoljeća.
Mnoge naše župne i filijalne crkve posvećene su svetom Lovri, mučeniku, te na njegov blagdan slave svoj crkveni god. U Rimu, gdje je bio i mučen, posvećena mu je krasna bazilika San Lorenzo fuori le mura, a osim nje još šest drugih crkava. No iako je sv. Lovro u Rimu naročito štovan mučenik, njegovo štovanje nije isključivo rimska stvar. Već tamo od V. stoljeća pa dalje, a nadasve u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni grada koji ne bi imali bar jednu crkvu njemu na čast posvećenu. Samo u Milanskoj nadbiskupiji bile su mu posvećene 43 crkve. U Italiji 47 mjesta nosi njegovo ime.