Proslava sv Lovre Orlac 2019

Danas je sveti Lovro, svečano je u Orlacu

10. kolovoza 2020. | Duhovna skrb

Danas je sveti Lovro, zaštitnik Orlaca! Krunica se moli od 18.00 sati, a pred sami početak mise bit će paljenje svijeća pred spomenikom i polaganje vijenca u čast svim poginulima u minulim ratovima. Sv. misa je od 19.00 sati, a nakon mise odlazi se na “Šaht” mjesno igralište gdje će biti upriličen blagoslov novoizgrađenog Doma sv. Lovre.

Sudac ga je upitao gdje Crkva krije blago, a on je upro prst u siromahe i rekao: Evo našeg blaga! Sveti Lovro bio je đakon Rimske Crkve. Mučeništvo je podnio za Valerijanova progona u 3. stoljeću, četiri dana nakon pape Siksta II. i četiri rimska đakona. Grob mu se nalazi kraj Tiburtinske ceste, u Veranskom polju, a car Konstantin Veliki podigao je kraj njegova groba veliku baziliku. Štovanje mu se raširilo u Crkvi već od 4. stoljeća.
Mnoge naše župne i filijalne crkve posvećene su svetom Lovri, mučeniku, te na njegov blagdan slave svoj crkveni god. U Rimu, gdje je bio i mučen, posvećena mu je krasna bazilika San Lorenzo fuori le mura, a osim nje još šest drugih crkava. No iako je sv. Lovro u Rimu naročito štovan mučenik, njegovo štovanje nije isključivo rimska stvar. Već tamo od V. stoljeća pa dalje, a nadasve u srednjem vijeku, nije bilo biskupije ni grada koji ne bi imali bar jednu crkvu njemu na čast posvećenu. Samo u Milanskoj nadbiskupiji bile su mu posvećene 43 crkve. U Italiji 47 mjesta nosi njegovo ime.

Osmrtnica.ba banner Hercegovackiportal.com banner Grude.com banner Radio-medjugorje.com banner Brotnjo.info banner

Misao tjedna

“Iskustvo nas uči da cijenimo one rijetke ljude koji nas štuju zbog onoga što jesmo…” (Gail Godwin)

“Od kakve nam je pomoći netko kome se možemo obratiti samo biranim riječima?” (Elizabeth Bibesco)