Sinoć je u Orlacu svečano proslavljen sveti Lovre. Sv. Lovre je zaštitnik crkve, groblja u Orlacu i mjesta Orlac. Svečani program proslave otpočeo je molitvom krunice koju je predvodila Stoja, a pred sami početak mise lijepu ikebanu i veliku svijeću u ime vjernog puka sv. Lovre iz Orlaca prinijeli su Pero, Marina i Martina.

Sv. misu predslavili su fra Luka Marić i fra Stanko Pavlović, koji je održao i prigodnu homiliju. Misna čitanja i molitve vjernika čitali su akoliti Mirjana, Marina i Maja. Pjevanje je animirala Stoja. Vjerni puk Božji je poštovao naputke pa se raspršio posvuda kako bi bezbrižno ispunio sve naputke zdravstvenih djelatnika, jedno molitveno duhovno ozračje na najvišoj razini.
Nakon mise sav puk je pošao na mjesno igralište gdje je najprije upriličen blagoslov Doma sv. Lovre. Nakon Cima koji ima Dom sv. Ante, Ilića i Doma sv. Franje, Rudnika i Doma sv. Barbare, te Miljkovića i Doma sv. Ivana Krstitelja, sada se i Orlac ima čime dičiti i ima mjesto okupljanja i zajedništva, kako onog rekreativnog tako i ozbiljnog i tužnog, ali uvijek zajedništva mještana. Dom je primjerno opremljen i već se koristi u svrhe za koje je i građen.
Fra Luka je s nekoliko riječi pozdravio nazočne i izmolio prikladne blagoslovne molitve. Fra Stanko je škropio Dom obišavši ga. Kumovi Doma Ivo Kaurin, koji živi u Njemačkoj s obitelji, ali je mogao za ovu prigodu doći i Ivan Jurić, koji živi u Danskoj te nije mogao fizički nazočiti otvaranju Doma, prerezali su simbolično vrpcu otvorenja Doma i nakon uobičajenog slikanja, otpočelo je slavlje na platou ispred Doma i na igralištu ‘Šaht’.
I ovdje se poštovala uredba o udaljenosti jedni od drugih i slavlje je potrajalo do razboritih sati u noć.
Svima hvala lijepa koji su sebe na pozitivan i kreativan način u sve ugradili, a na sve zazivamo Božji blagoslov po zagovoru sv. Lovre.

Foto: Ante Boras
/Misija FRAMOST/