Kupus je zeljasto povrće iz porodice krstašica, koje raste na kamenitim obalama Europe, a u prehrani se koristi od prapovijesnih vremena.

Ljekovita su mu svojstva ogromna, pa se njegova konzumacija preporučuje tijekom cijele godine, a osobito tijekom zime.

  1. Snaži imunitet

U stotinu grama svježeg kupusa nalazi se oko 40 miligrama vitamina C, što je polovica dnevne preporučene doze za tom hranjivom tvari. Uz to sadrži značajne količine beta-karotena te minerala kalija, željeza i magnezija. Najljekovitiji je kada ga jedete sirova ili ukiseljena, a gubi svoje zdrave kvalitete s produženom termičkom obradom.

  1. Potiče probavu i mršavljenje

Čak 92,5 posto kupusa čini voda, pa ne čudi što se to povrće smatra dijetetskom namirnicom, s tek dvadesetak kalorija na stotinu grama ploda preporučuje se osobama na dijeti. Uz to usporava pretvorbu šećera i drugih ugljikohidrata u mast. S obzirom na to da ima i visok postotak celuloze, potiče rad probave i smanjuje nadutost organizma.

  1. Štiti dišne puteve

Sok od kupusa (dovoljno je u sokovniku iscijediti tekućinu iz glavice svježeg kupusa) djelotvoran je lijek kod plućnih bolesti, a njegovo grgljanje smanjuje bol u grlu. On pomaže u čišćenju dišnih puteva kod bronhitisa ili astme.

  1. Čuva zdravlje želuca

Kao i drugo povrće iz reda krstašica, i kupus sadrži sulforafan. Riječ je o organskom spoju koji čuva gastrointestinalni trakt od povratnog tijeka želučanog sadržaja prema gore u jednjak (refluks kiseline). Uz to eliminira bakteriju Helicobacter pylori, koja je glavni uzročnik čira na želucu. Po decilitar soka od kupusa treba popiti triput dnevno, prije svakog glavnog obroka.

  1. Smanjuje upale u tijelu

Ovo zeljasto povrće ima snažna antiupalna svojstva, a oblozi od kupusa česta su preporuka za razne vrste bolesti. Kupus izvlači gnoj iz rana i dezinficira ih, smiruje opekotine, ekceme i akne, ublažava otekline i ozebline, kao i migrene. Povrh svega, on ublažava depresiju i tjeskobu, poboljšava koncentraciju, a neke studije tvrde i kako djeluje preventivno protiv raka, piše Punkufer.

Savjet plus:

Kad kupujete bijeli ili crveni kupus, birajte plodove tvrdih i tijesno priljubljenih listova bez mrlja. U hladnjaku ga možete držati i tjedan dana.

PIŠE: Punkufer

Kiseli kupus: Čudesna zimska namirnica koja jača organizam i imunitet.

Već tisućljećima je poznata ljekovitost kupusa, kako onog svježeg tako i ukiseljenog koji je u našim krajevima tradicionalna domaća delicija u zimskim danima. Odlično prija sa žgancima, kobasicama, buncekom, grahom. Neizostavan je u pripremi sarme.

Kupus, pogotovo kiseli, odnosno fermentirani, prepun je vitamina i tijekom zime je neizostavna namirnica u mnogim jelima. Najbolje ga je kiseliti kod kuće jer je takav najukusniji.

Unatoč impresivnom udjelu hranjivih sastojaka, kiseli kupus obično jedemo samo preko zime jer spada u hranu koja se teže probavlja i nekima može loše sjesti na želudac. Bez obzira na to, trebali bismo ga jesti cijele godine jer izvrsno čuva imunitet i opskrbljuje organizam potrebnom dozom vitamina.

Smatra se da je kiseli kupus nastao u Kini prije više od 2000 godina jer je tada fermentacija bila jedna od metoda kojom se hrana čuvala od propadanja. Kupus je preživio test vremena i postao je popularan prilog i začin jelima u mnogim kulturama. Iako je i svježi kupus vrlo zdrav, kiseli ima daleko veće zdravstvene dobrobiti, piše N1.

Može ga se kupiti u svim trgovinama, ali ništa ne može nadmašiti kupus koji ste kiselili sami.

Zašto je kiseli kupus tako odlična namirnica?

Nema toga što nema u kiselom kupusu – prepun je vitaminom C, željezom, manganom, vitaminom B6, bakrom, kalijem, vlaknima, proteinima, a ima i nešto ugljikohidrata. S obzirom na to da prolazi fermentaciju, prirodni je izvor probiotika, odnosno zdravih bakterija koje povoljno utječu na naš probavni sustav i čuvaju naša crijeva od upala i infekcija.

Međutim, valja pripaziti s konzumacijom kiselog kupusa jer može sadržavati puno natrija. Imajte ovo na umu ako pazite na unos soli.

Poboljšava probavu

Probiotici u kiselom kupusu prva su linija obrane protiv toksina, prekomjernih plinova, nadimanja i zatvora te su korisni u osoba koje pate od Chronove bolesti. Poboljšavaju probavu, bakterijsku ravnotežu u crijevima, pogotovo kada je narušena uzimanjem antibiotika. Kiseli kupus stoga može smanjiti ili spriječiti proljev.

Čuva imunitet

Bakterije u probavnom sustavu imaju velik utjecaj na cjelokupno zdravlje u organizmu i s time i na imunološki sustav. Kiseli kupus čuva imunitet i održava ga na visokom nivou, zato ga je dobro jesti tijekom cijele godine, a pogotovo u razdobljima gripa i prehlada. Osim toga, jača sluznicu crijeva, a jača sluznica bolje sprječava da neželjene tvari dospiju u tijelo i izazovu kaos.

Liječi giht i čir na želucu

Rasol, sok dobiven kiseljenjem kupusa, prava je vitaminska bomba koja može pomoći u liječenju gihta, astme, reume i mnogih probavnih problema. Osim toga, od njega je koža čišća, a liječi i mamurluk.

Pomaže u mršavljenju

Kiseli kupus ima malo kalorija, 100 grama ima samo 18,6 kalorija što ga čini idealnom namirnicom za one koji žele smršavjeti. Kiseli kupus bogat je vlaknima, a takva hrana nas duže drži sitima, zbog čega kroz dan manje jedemo i tako unosimo manje kalorija.

Neke znanstvene studije pokazale su da određeni probiotici u kiselom kupusu smanjuju količinu masti koju tijelo apsorbira kroz hranu.

Jača kosti

Vitamin K2 u kiselom kupusu igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju. Preciznije, vitamin K2 aktivira dva proteina koja se vežu za kalcij, glavni mineral koji se nalazi u kostima, a jedno istraživanje dokazalo je da ovaj vitamin smanjuje rizik od prijeloma kralježnice, kuka i fraktura ostalih kostiju za 60 do 81 posto.

Kiseli kupus izvrstan je izvor vitamina C i K, kalija i kalcija. Mnogo prije nego što su znanstvenici otkrili vitamin C, moreplovci su sa sobom nosili bačve kiseloga kupusa kako bi spriječili skorbut.

Kiseli kupus prozvan je metlom za želudac i crijeva, a ujedno jača živce i potiče stvaranje krvnih stanica. Bakterije mliječne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crijevnu floru zdravom, a time i cjelokupan tjelesni imunitet.

HERCEGOVAČKI PORTAL