Slatki pelin (lat. Artemisia annua) višegodišnja je biljka iz porodice glavočika. Ono po čemu je ova biljka najznačajnija jesu njezina ljekovita svojstva kojima pomaže pri očuvanju zdravlja našeg organizma.

Pelin je biljka koja liječi parazite, uzročnike malarije, ali je vrlo djelotvorna i protiv gljivica, bakterija i virusa pa se sve više koristi i protiv koronavirusa.

Stabljika je pelina čvrsta i razgranata, prekrivena dlačicama, ponekad gotovo drvena pri bazi. Može narasti od 50 do 100 cm, a raste u formi grma. Listovi su zagasito zeleni i perasto razdijeljeni. Cvjetovi su sitni i uspravni, svijetložute boje. Cvatu od srpnja do listopada. Listovi i cvijet su vrlo gorki, karakterističnog mirisa, dok korijen ima topao i aromatičan okus.

U ljekovite svrhe upotrebljavamo listove koji se beru prije cvatnje ili cvjetne vrhove. Suši se na hladnom i vjetrovitom mjestu, uz često okretanje.

Od pelina se pripremaju razni pripravci, od praha i tinktura do ekstrakata, vina i rakije. Ljekovite biljke koje se dobro slažu s pelinom su gospina trava, kopriva, kadulja, stolisnik i metvica.

Pelin je biljka koju bi svi trebali imati posađenu u vrtu, jer štiti plodove od raznih nametnika.

Uz već dostupnu ponudu biljnih kapi i čaja, u Sjemenarnim Agrocentrima možete napraviti rezervaciju sjemena ili sadnica pelina.

(www.jabuka.tv)