Cimska bazilika 2019

Hercegovački uštipak nekada je bio skromno jelo koje se najčešće pravilo kada bi u kući nestalo kruha, pa bi onda domaćice u zamjenu brže bolje ”čeljadi” napravile uštipke.

Postupak pravljenja uštipaka nije bio kompliciran, niti dugotrajan, a sastojke bi domaćice obično imale kod kuće. Malo rakije Pravog, odnosno preciznog recepta za uštipke nije bilo, sve se radilo od oka. Malo brašna, mlake vode, prstohvat soli, te malo rakije.

Rakija se dodavala kako uštipci ne bi bili premasni. U posljednje vrijeme domaćice dodaju mineralnu vodu kako bi se stvorili veći mjehurići na korici.

Postupak pravljenja uštipaka i danas je isti, kao i onda kada su ga pravile naše bake. Nakon što se zamuti smjesa, uštipci se prže u dubokom ulju. Peku se dok ne porumene s obje strane.

Nakon pečenja stave se kratko sa strane na papir kako bi se ocijedio višak masnoće. Najčešće su se jeli uz pršut, slaninu, te sir iz mijeha.

Počasti goste s uštipcima

Nekada su se uštipci pravili umjesto kruha, a danas domaćice u Hercegovini spremaju uštipke ako žele počastiti goste. Neizostavni su dio menija na raznim proslavama u Hercegovini, a mnogi restorani su ih uvrstili u svoju ponudu svjesni da se radi o gastronomskoj poslastici.

Hercegovci su prepoznali važnost svojih uštipaka, te su podsjećamo organizirali Uštipak fest. Cilj ove manifestacije bio je oživjeti uspavani gastro turizam Hercegovine kroz promoviranje autohtonih jela koji su obilježili povijest, tradiciju i kulturu življenja Hercegovine.

Recept za hercegovački uštipak

Najjednostavniji od svih uštipaka na svijetu, pripremljeni samo od brašna, soli, vode i loze su hercegovački uštipci. Budući da su toliko prosti, možete ih poslužiti uz dobar sir i suhomesnate nareske, pršut, slaninu, kulen ili jednostavno uz jogurt.

Sastojci

500 g brašna
1 žličica soli
250 ml vode
2 žlice loze
ulje za prženje

Priprema

U brašno dodati sol, lozu i vodu i zamiješati gusto lijevano tijesto. Tijesto bi trebalo lagano kliziti sa žlice kojom se grabi.

Zagrijati malo ulja u velikoj tavi za palačinke i izliti tijesto kutljačom praveći duguljaste oblike (primjerice u obliku stopala). Odjednom peći dva ili najviše tri komada, prenosi goranci.blogspot.com.

Pržiti ih sa obje strane dok ne dobiju žućkastu boju.