Kad se oglase zvona crkve u Rimu gdje je pokopana Katarina Kosača „Kuke“ izbijaju u zemlji Hercegovoj.

Današnji užurbani stil života izlaže naš organizam većim naporima, dok je vrijeme koje imamo za duže i kvalitetne obroke sve kraće.

“Kuke“ ili bljušt je narodni naziv za samoniklo jestivo bilje iz obitelji penjačica koje je odlično za čišćenje organizma od toksina koji se u našem tijelu nagomilavaju tijekom zime.

Prve kuke se pojavljuju u Hercegovini već početkom ožujka i traju skoro do kraja travnja.

“Prvi primjerci se nalaze na južnim osunčanim obroncima gdje dnevne i večernje temperature zadržavaju veće vrijednosti, te ih vješte ruke i mirno oko pomno beru i dopremaju do prvih kupaca. Prvi primjerci dosežu cijenu i do 30KM po kilogramu, dok kasnije cijene variraju između 12 do 15KM”, kaže za hercegovina.info  ljubuški ugostitelj prof. Tomislav Radić.

Odlične su za zdravlje

“One poboljšavaju varenje, dokazano je da prvi mladi izdanci pozitivno utječu na srce, imunitet, stvaranje crvenih krvnih zrnaca, kao i na izgradnju kostiju i rad mišića. Bogate su magnezijem vitaminom C i provitaminom A te klorolom.”

Ispričao nam je prof. Radić i zanimljivu priču i legendu o hercegovačkim kukama.

“Katarina Kosača je bila supruga pretposljednjeg hrvatskog bosanskog kralja Stjepana Tomaša. Njezin otac je bio herceg Stjepan Vukčić Kosača, vladar srednjovjekovne Hercegovine, po čijoj tituli je Hercegovina i dobila ime. Nakon dolaska Turaka na ova područje, nakon smrti oca i muža te nakon sto su joj djecu odveli u Istanbul , kraljica Katarina je izbjegla prvo u Dubrovnik pa u Rim, a posjede prepisala u vlasništvo Svetoj stolici, kao vječni zavjet Bogu da vrati njenu voljenu zemlju i sinove u okrilje Crkve. Umrla je 25. listopada 1478. god., a sahranjena je, prema vlastitoj želji, u bazilici Santa Maria in Aracoeli u Rimu, gdje je često molila povjeravajući Bogu i Djevici Mariji sudbinu svoje djece i ljubljene Bosne i Hercegovine.

Legenda kaže da svako proljeće, kad se oglase zvona crkve u Rimu gdje je pokopana neprežaljena vladarica „Kuke“ izbijaju u zemlji Hercegovoj na poseban način tako da zemlja Hercegova probuja milijunima malih kuka, koje rastu povijene njoj u čast kako bi vratile ljubav divnoj kraljici i pozdravljaju svoju neprežaljenu kraljicu, Katarinu Kotromanić Kosaču.”

Kuke se pripremaju na razne načine: kao sviježe u salatama, kuhane sa jajima ili u novije vrijeme sa tjesteninom. U slast!