U molitveniku fra Anđela Nuića kojega gotovo svaka katolička kuća u Hercegovni ima, postoji jedan obrazac molitve Puta križa koji narod u Hercegovini moli čitavo stoljeće. U Radiopostaji Mir Međugorje odlučili su ga snimiti i objaviti na svom YouTube kanalu, kako bi svima kada požele bio dostupan.

U predgovoru zadnjeg izdanja ovoga molitvenika iz 2010. godine, između ostalog, piše: “Bogoljubni molitelju! Molitvenik fra Anđela Nuića izravni je svjedok vjere hercegovačkog puka. Priredio ga je i 1892. godine prvi put objavio hercegovački franjevac i bivši provincijal fra Anđeo Nuić (20. 11. 1850. – 15. 5. 1916.). Sam ga je popravljao i dopunjao do svoje smrti, a to su nakon njega desetljećima činili drugi hercegovački franjevci sve do ovoga 23. izdanja.

Moguće najčitanija knjiga u Hercegovini tiskana je stotinama tisuća primjeraka i uvijek je puk tražio ovaj Molitvenik. I danas ga traži. Molitvenik je s velikom pomnjom pratio osnovna načela na kojima ga je fra Anđeo i priredio: ostati vjeran svetim obredima Crkve i u puku podržati onu iskonsku pobožnost kroz cijelo vrijeme svoga izlaženja. Sa svojim je moliteljem u svagdanjim molitvama, pobožnostima, s njim tuži na Križnom putu svoga Spasitelja i pod Raspetim moli Gospin plač. Pobožno s njim sudjeluje u svetom misnom slavlju i različitim pobožnostima. Kroz povijest vjerno prati liturgijske crkvene promjene ali i materinji hrvatski jezik svoga molitelja”.

Direktor Informativnog centra Mir Međugorje Vedran Vidović kazao je kako je u naknadnom razgovoru sa fra Antom Marićem saznao da je fra Anđeo molitvenik sabrao pa ne znamo sa sigurnošću je li on napisao ovaj Put križa i pripadajuće pjesme u njemu. “Ali jedno je sigurno od 1892 godine ovaj Put križa neizostavna je pobožnost korizmenog vremena u našem narodu. Pripremajući ovaj ciklus korizmenih emisija imao sam želju u jednoj emisiji predstaviti ovaj Put križa. Tražio sam kvalitetan snimak nekog od hercegovačkih zborova ili kulturno umjetničkih društava i shvatio kako ne postoji ni jedan kvalitetan snimak ove pobožnosti. Odmah sam nazvao don Dragana Filipovića koji mi je raspisao aranžman za četveroglasni zbor i sa svojim folklorašima iz mog matičnog društva HKUD Rodoč, počeo pripremati ovaj napjev za studijsko snimanje. Glazbenu pripremu folklornog zbora vodila je doc.dr.sc. Marina Bazina pročelnica studija glazbene umjetnosti u Mostaru, a snimanje smo obavili u našem Studiju 3 na Radiopostaji Mir Međugorje u subotu 13. ožujka 2021. godine”, objašnjava Vidović kako se došlo na ideju ovoga snimanja, a kada govori o onima bez kojih se ovaj projekt ne bi realizirao ističe i fra Zvonimira Pavičića koji je predvodio molitvene dijelove s članovima HKUD Rodoč te tonskog realizatora Luku Rupčića.

/bljesak.info/