Donosimo vam članak, razgovor s bakom Ilkom iz Mostara koja je prije 2 godine razgovarala s N1 televizijom povodom uskrsnih blagdana.

Vjernici koji Uskrs proslavljaju u nedjelju, 21. travnja, obilježili su Veliki petak, dan stradanja i smrti Isusa Krista, dan u kojem Katolička crkva od vjernika traži post. Prilika je to za ispravljanje grešaka, vrijeme promjena, pokore i molitve.

S velikim nestrpljenjem i radošću ovaj blagdan dočekuje obitelj Pandža iz Mostara. Milost je najvažnija, poručuju oni, te dodaju kako za njih obilježavanje Uskrsa prije svega predstavlja duhovnu potrebu, piše N1.

Baka Ilka Pandža spremno dočekuje i ovaj Uskrs. Iako ima 105 godina, zdravo i hrabro korača u drugo stoljeće života. Živjela je sama, sve dok joj se prije pet godina nisu doselili sin i snaha. U blagdanski uređenom domu, prisjeća se kako su običaji za Uskrs u njeno vrijeme bili dosta drugačiji.

Običaji su drugačiji nego prije, sve je nekako modernije. Prije je bilo jednostavnije sve, priča Pandža.

No neke stvari se i ne mijenjaju. Pripreme za Uskrs, priča baka Ilka, započinju tradicionalno s korizmenim vremenom koje traje 40 dana do Uskrsa. Na Veliki petak vrijedi obveza posta i nemrsa. Tako se Ilkina nevjesta Štefa na Veliki petak odlučila za pripremu ribljih specijaliteta.

Veliki petak je posni dan, riba se pravi, pomfrit i juha. Neko i posti cijeli dan, ne jede ništa, to je onaj pravi post, pojašnjava Štefa Pandža.

Bojanje jaja neizostavan je dio Uskrsa. Svako ima svoje tajne tehnike, a Štefa otkriva svoje.

Mi bojimo jaja u prirodnim bojama, od luka. To je po nekoj tradiciji, kažu kad je Isus stavljen u grob da su ga čuvari čuvali i da bi mogli njemu pristupiti bojanju su jaja i stražare su podmićivali s tim da im odvuku pažnju od groba, kaže Štefa Pandža.

U pripremama za proslavu Uskrsa posebno ističu duhovnu obnovu. Kažu da je čista kuća, puna trpeza i lijepa odjeća nepotpuna za pravi doživljaj Uskrsa.

To je baš blagdan radosti, veselja, a Isus je uskrsnuo i to znači pobjeda, nekako to se nosi u srcu. Simbolika Uskrsa jeste ta ljubav koja nam dolazi na sam Uskr, a to je Isus Krist, poručuje Mirjana Pandža.

Tradicionalne navike i običaje nastoje prenijeti na djecu i unuke kako se domaćinski blagdanski duh u njihovom domu nikada ne bi izgubio.