Crkva danas slavi starozavjetnog proroka i mučenika, svetog Izaiju. Izaija je djelovao u Judeji od 741. do 701. godine prije Krista i prvi je od četvorice velikih proroka.

Bio je oženjen i imao je dvojicu sinova. Živio je u doba izraelskih kraljeva Ahaza i Ezekije i u vrijeme borbi i sukoba s Babilonskim Carstvom.

Osuđivao je društvene nepravde i hrabrio svoje slušatelje da s pouzdanjem u Gospodina  provode život. Izaija se usudio usporediti  Jeruzalem sa Sodomom i Gomorom.

Pokušao se spasiti bijegom sklonivši se u šuplje drvo, ali je pronađen i pogubljen. Njegovo djelo: ‘Proročka Izaijina knjiga sadrži različite zgode iz njegova života, viđenja i proroštva, a u središtu je Božje Veličanstvo.

Izaija je naviještao potpuno povjerenje u Boga, ukazivao na nepravdu u društvu i iščekivao Mesijin dolazak. Za crkvu i svijet veoma je važan suvremen nagovještaj velike obnove:

‘Jer, evo, ja stvaram Nova nebesa i Novu Zemlju. Prijašnje se više neće spominjati, niti će Vam na um dolaziti. Veselite se i dovijeka kličite zbog onoga što ja stvaram; jer, evo, od Jeruzalema stvaram klicanje, od naroda njegova radost’.