Za četrdesetu obljetnicu Gospinih ukazanja, mnogi se pripremaju na različite načine, a veliki dio onih koji ove godine u Međugorje neće moći doći fizički, ali i oni koji će moći, to će svakako učiniti četrdesetodnevnim postom i molitvom. 40 dana posta i molitve za 40 godina Gospine prisutnosti u Međugorju inicijativa je koju je pokrenula Violeta Oršolić sa zakladom otac Ante Gabrić iz Metkovića, a u koju su se uključili međugorski župni ured, Informativni centar Mir Međugorje i drugi, prenosi Radiopostaja MIR Međugorje.

”Post i molitvu započinjemo 8. svibnja, na dan Marije Posrednice i završavamo 24. lipnja. Kroz aplikaciju „Zahvalimo Gospi“, svatko od nas sa svojom obitelji i prijateljima, klikom na željeni dan posta, uključuje se u veliku zahvalu. Dan posta započnimo Molitvom za početak posta našeg fra Slavka Barbarića, sudjelujmo u sv. Misi, izmolimo krunicu, koja se u Međugorju svakodnevno moli svih ovih 40 godina”, poziva Violeta Oršolić, inicijatorica ove akcije.

MOLITI I POSTITI UMJESTO DOLASKA
”Znamo kakvo je vrijeme pandemije i svega što se događa oko nas i brojni hodočasnici su uskraćeni jer ne mogu doći u Međugorje. Prije su hodočastili nogama i srcem, a sada jer nam je to uskraćeno rodila se želja moliti i postiti, živjeti Gospine poruke, kako nam je ona svih ovih 40 godina govori: Postimo i molimo. Ideja je krenula da postimo kroz korizmu, pa čitajući Gospine poruke bili smo potaknuti na nešto više i da u 40 dana zahvalimo za 40 godina pa neka svaki dan bude jedna godina našoj Kraljici Mira”, priča nam Violeta pa predstavlja i web stranice medjugorje40.com i aplikaciju Zahvalimo Gospi, na kojoj se svatko jednim klikom može prijaviti za jedan dan posta koji izabere.

”Što ne znači da netko ne može postiti i više dana. Neki će postiti deset, petnaest, dvadeset pa i svih četrdeset dana. Svakome će se pojaviti Gospina poruka kada se prijavi, a imat ćemo i statistiku koliko se ljudi prijavilo i koliko se zemalja uključilo u ‘hodočašće srcem, molitvom i postom’ bez dolaska u Međugorje”, govori Violeta naglašavajući kako se krenulo s nekoliko jezika, a na kraju se došlo do čak 15 jezika.

”U 40. smo godini Gospinih ukazanja. Kao i svaka majka, strpljivo i s ljubavlju svo ovo vrijeme Gospa želi uzeti naše živote u svoje majčinske ruke i naučiti nas miru i ljubavi, kako biti bliži Njezinu Sinu. Ona želi biti veza između nas i Nebeskoga Oca, naša Posrednica, da zagovara za nas i korača s nama u borbi protiv zloga. Upravo nas Ona sa svojim Sinom, sve ove godine priprema za ova teška, ali i milosna vremena. Poziva nas i dalje na molitvu, post i obraćenje”, stoji u pozivu koji je upućen hodočasnicima diljem svijeta da se uključe u ovu molitvenu inicijativu.

LANAC POSTA I MOLITVE
Zasigurno bi mnogi željeli doći u Međugorje i zahvaliti na svim milostima i ljubavi što su ih preko Gospe primili, ali u vrijeme pandemije, ograničenja i nemogućnosti putovanja i hodočašća to nije moguće.

”Ne moramo doći u Međugorje, ali smo s Međugorjem srcem, molitvom i postom”, zaključila je Violeta Oršolić, zahvaljujući svima onima koji su podržali ovu inicijativu, uključivši se za prevođenja i sve ostalo što je bilo potrebno, a mi slijedeći Gospine poruke, svi zajedno pokrenimo lanac posta i molitve u zahvalu Ocu nebeskom za milost što je dopustio našoj Gospi, Kraljici Mira biti s nama sve ove godine.

/www.medjugorje-info.com/