Dana 26. svibnja 1478. rođen je Giulio di Giuliano de’ Medici, kasniji Klement VII. i drugi papa u povijesti potekao iz znamenite dinastije Medici.

Prvi papa iz te obitelji bio je Leon X. (Giovanni di Lorenzo de’ Medici), kojem je Giulio bio rođak jer su im očevi bili braća. Leon X. bio je od Giulija stariji samo tri godine, a već su od mladosti surađivali na zajedničku korist obitelji Medici, piše povijest.hr.

Nadbiskupom Firence i kardinalom Leon X. proglasio je Giulija 1513., ubrzo nakon svog izbora za papu. Nakon smrti Leona X. postojala je mogućnost da ga Giulio neposredno naslijedi na papinskom položaju, no na konklavi je za novog papu ipak izabran Nizozemac Adriaan Florensz, kao papa Hadrijan VI. (jedini nizozemski papa, a ujedno i posljednji netalijanski papa prije izbora Sv. Ivana Pavla II. 1978.).

Papa Hadrijan VI. preminuo je već 1523., a na novoj je konklavi izabran Giulio di Giuliano de’ Medici te je uzeo ime Klement VII.

Njegov pontifikat trajao je duže nego Leona X., ukupno skoro 11 godina. Papa Klement VII. preminuo je 25. rujna 1534. u Rimu, u dobi od 56 godina.

Prozvan je “najnesretnijim papom u povijesti” jer su se za njegova pontifikata odvili brojni važni događaji, kako svjetovne tako i duhovne naravi. Među njima po težini je najveći zahtjev engleskog kralja Henrika VIII. za poništavanje braka s Katarinom Aragonskom što je rezultiralo osnivanjem Anglikanske Crkve. Također, za njegova pontifikata opljačkan je Rim što je učinila vojska Karla V. cara Svetog Rimskog Carstva, a sam je Klement VII. protjeran u Anđeosku tvrđavu, to jest, mauzolej cara Hadrijana u Rimu, na obali Tibera. Ne treba zaboraviti ni činjenicu kako je on “naslijedio” šizmu iz 1521. s protestantima.

Spomenimo još jedan loš događaj. Medici, njegova firentinska loza bogatih bankara i kasnija patricijska dinastija, čiji su predstavnici vladali Firencom od 14. do 18. st., su za vrijeme Klementa VII. kratko bili protjerani iz svog grada.

Inače, njihov uspon obilježio je Cosimo de’ Medici u firentinskoj republici u prvoj polovici 15. stoljeća. Golemo obiteljsko bogatstvo omogućilo im je razvijanje Firence u svakom pogledu. Okupljali su oko sebe ugledne predstavnike svoga vremena, bili njihovi pokrovitelji i omogućili im da stvaraju svoja djela. Članovi loze istakli su se i sami kao umjetnici i predstavnici duhovnog života svoga vremena.

Obitelj potječe iz regije Mugello u Toskani i postupno je napredovala sve dok nije uspjela pokrenuti vlastitu 1397. banku Medici koja je postala vodeća diljem Europe tijekom 15. st.

Medici je množina od medico, što znači liječnik.

Ž.I., KT