U katoličkom kalendaru danas se spominjemo Louisa i Zelie Martina, roditelja svete Terezije od Djeteta Isusa. Louis Martin bio je urar i draguljar, sin satnika Napoleonove vojske.

Rođen je 1823. godine u Bordeauxu u jugozapadnoj Francuskoj. Njegova supruga Zelie rođena je u Gandelainu  u Normandiji, a bavila se izradom čipke.

U mladosti su oboje željeli ostvariti redovnički poziv, ali ih je u tome spriječila bolest. Upoznali su se   1858. godine, a vjenčali su se nakon tri mjeseca u Alenconu u kojem su osnovali dom.

Zelie je bila i nježna i snažna žena, a Louis veliki putnik i hodočasnik, romantični sanjar, zaljubljen u poeziju, cvijeće i prirodu. U braku su imali devetoro djece, a svih pet kćeri koje su doživjele zrelu dob, postale su redovnice. Najpoznatija među njima je sveta Terezija iz Lisieuxa, poznatija kao sveta Mala Terezija ili sveta Terezija od Isusa. Bila je suvremenica blaženog Ivana Merza.

Obitelj Martin živjela je strogo i pobožno. Radni dan započinjali su svetom misom. Nedjeljom je cijela obitelj odlazila na misu, a svako jutro i večer, molili su obiteljsku molitvu. Martinovi su privukli i velik broj svojih prijatelja na službu vječnog klanjanja, obavljanje župnih blagdanskih običaja i posjećivanje bolesnika.

Zelie je preminula 1877. u Alenconu  u Normandiji, a Louis sedam godina poslije u dvorcu la Musse. Njihovi posmrtni ostaci danas počivaju u kripti bazilike u Lisieuxu.

Blaženima ih je proglasio legat pape Benedikta XVI., portugalski kardinal JosE SaraIVA Martins, a svetima papa Franjo 18. listopada 2015. na Trgu Svetog Petra u Vatikanu.

Louis i Zelie Martin prvi su bračni par u povijesti crkve i prvi roditelji jedne svetice koji su proglašeni svetima.