Sinoć je u crkvi sv. Franje u Ilićima i u crkvi sv. Ante u Cimu služena sveta misa u čast svetog Blaža te na kraju mise blagoslov grla – grličanje.

O sv. Blažu i blagoslovu grla – grličanju

Sveti Blaž dolazi odmah poslije Svijećnice ili Kalandore. U obilježavanju njegova spomendana svijeće igraju  glavnu ulogu. 

Naime, poslije mise slijedi blagoslov grla, s prekrižene dvije svijeće pod grlom, pri tom se zaziva Božji blagoslov za očuvanje “od bolesti grla i svakog drugog zla“.

Zašto grla? Predaja kaže da je sveti Blaž, u Dalmaciji slavljen kao sveti Vlaho, ranokršćanski svetac i mučenik, bio liječnik, te je zbog svoje požrtvovnosti u pomaganju drugima i pobožnog života, izabran i za predstojnika Crkve (biskupa).

Jedna od zgoda iz njegova života, spominje kako mu je, jednom prilikom, prišla neka žena s djetetom u naručju kojem je u grlu zapela riblja kost, moleći za pomoć. Svetac se pomolio i prekrižio djetetovo grlo i dječak je ozdravio.

Spomenimo i to kako je sv. Vlaho zaštitnik grada Dubrovnika, jer ga je, legenda kaže, 951. spasio od napada Mlečana, pa Dubrovčani, evo već stoljećima, svečano u procesiji na njegov blagdan nose svečeve zemne ostatke, što je postao ne samo vjerski, nego i kulturni događaj poznat pod nazivom Festa svetoga Vlahe.

Usput samo, prije svetog Vlahe zaštitnik je Dubrovnika bio  sveti Srđ, rimski vojnik kršćanin koji je svoj život položio za Krista kao i sveti Vlaho. Po njemu je i brdo iznad Dubrovnika dobilo ime Srđ.

CRKVA SV. FRANJE – ILIĆI

CRKVA SV. ANTE – CIM

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/