Uz slavljenje najvećeg i najvažnijeg kršćanskog blagdana najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji se razlikuju od zemlje do zemlje, ali većini je zajedničko ukrašavanje pisanica.

Jaja su znak Isusova uskrsnuća jer su prema tradiciji usmjerena novom i probuđenom životu. Vjernici, ili oni koji tek drže do običaja, i ove godine bacit će se na posao bojenja jaja, na radost najmlađih ukućana. Na Uskrs će ih tako dočekati košarica puna šarenih pisanica.

A jeste li se ikad zapitali zašto je jaje simbol Uskrsa? Simbolika jaja proizlazi iz mišljenja da je svijet nastao iz jajeta. Takvo mišljenje bilo je zajedničko mnogim narodima u povijesti.

Jaja su oduvijek simbolizirala rođenje, plodnost, obilje i proljeće, a već su ih stari Egipćani, Perzijanci, Grci i Rimljani međusobno darivali kao simbol novog života što stiže nakon zime. Bojenje pisanica ukorijenjeno je i u hrvatskoj tradiciji.

Nema točne spoznaje o tome otkad se ukrašavaju uskrsna jaja, ali je poznato to da smo imali taj običaj i prije prelaska na kršćanstvo. Glinena jaja pronađena su tako u grobovima starih naroda s ovih prostora prije dolaska Hrvata.

Uskrs ‘oslobađa’ čovjeka iz smrti, kao što jaje simbolizira rađanje, stvaranje živog iz neživog. Da bismo tu klicu života doista preuzeli, jaje treba – pojesti. Pisanice omogućuju i bogat broj običaja kao što su darivanje, tucanje i gađanje jaja novcem.

Mnoge su se tehnike ukrašavanja jaja prenosile s generacije na generaciju. Dok nije bilo umjetnih boja, ljudi su koristili one koje su našli u prirodi, najčešće crvenu boju dobivenu od ljuske crvenog luka, cikle ili pak radiča. Jaja su se ukrašavala i tako da ih se kuhalo s laticama cvijeća i lišća dok su se u Dubrovniku ukrašavala voskom.

Tvrdilo se da se jaja boje jer je Marija (majka Isusova) radila to (naravno ne za Uskrs) dok je Isus bio dijete, donosi nam Hercegovački portal.