Mušaluk - blagoslov polja 2019

O PRVE NEDJELJE PO MARKOVDANU OTPOČINJU BLAGOSLOVI POLJA PO GROBLJIMA. DONOSIMO ZANIMLJIVOSTI IZ POVIJESTI!

Od apostolskih vremena pa tijekom stoljeća, što potvrđuje praksa, blagoslovi polja su povezani uz sve masovnija okupljanja vjernika i pobožno obavljanje blagoslova. 

U vrijeme pape Grgura Velikog (590.-604.) obavljale bi se procesije na blagdan sv. Marka (25. travnja) u kojima se zazivao Božji blagoslov za polja i usjeve i molilo se za odvraćanje štetnih i zlih sila. Drugi oblik zaziva blagoslova i zaklinjanja štetnih sila jesu procesije koje su se obavljale tri dana prije blagdana Kristova uzašašća. 

Zazivi Božjeg blagoslova na polja i usjeve osobito su njegovani u srednjem vijeku, a u našim sredinama je to nastavljeno posebno nakon rušenja crkava i samostana.

U Hercegovini je to počelo oko 1500. godine. Bez sakralnih objekata, preživjeli katolici slave svete mise i obavljaju blagoslove polja na grobljima. Jednom riječju groblja postaju svetišta i okupljališta vjernika na molitvu i zazivanje Božjeg blagoslova i popratnoga slavlja i tako ostaju stoljećima sve do danas. 

Na tim svetištima pod otvorenim nebom katolici su nad zemnim ostacima svojih pređa učvršćivali vjeru i zdušno zazivali Božji blagoslov.

fra Andrija Nikić / framost.com