Na Maloj sceni HNK Mostar odigrana je Moliereova komedija “Umišljeni bolesnik”. Izveli su je studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i liječnici SKB Mostar, a režiju potpisuje Pejana Rastović, također liječnica.

U predstavi glume: Stjepan Čović, Josipa Marković Jurič, Mehmedalija Bobar, Šima Šimić, Tomislav Rajić, Petra Zelenika, Gabrijel Božinović, Gojko Prusina i Marinko Jurić.
Režiju potpisuje Pejana Rastović, scenografiju Marko Kljakić, grafički dizajn Ana-Zorica Pavičić, a inspicijentica je Nina Knezović.
Projekt “Umišljeni bolesnik/MEF SUM remake” u izvedbi sadašnjih studenata medicine i liječnika SKB-a Mostar nastao je iz velike ljubavi prema umjetnosti. Ova neobična sklonost studenata medicine proizlazi iz njihovih talenata i spremnosti na odricanje od slobodnoga vremena, ali i teškog rada. Moliereov “Umišljeni bolesnik“ neprikosnoveno je remek-djelo odigrano bezbroj puta u velikim kazališnim kućama. Čar ove interpretacije leži upravo u tome što su je oživjeli oni koji najbolje poznaju dubinu ovog fenomena. Problematika kojom se bavi ovo djelo bila je aktualna u doba njegova stvaranja, a ni najmanje nije izgubila u svojoj biti ni dan-danas. Ovo djelo prvenstveno je komedija koja povezuje nit svakodnevnih životnih nedaća koje su uvijek i koje će, zacijelo, nastaviti pratiti čovjeka. Medicinari u ovoj predstavi pokazuju svojevrsnu zrelost i spremnost našaliti se na svoj račun, a i na račun bolesnika, bez namjere da itko bude uvrijeđen. Krajnji je cilj ove izvedbe – barem na trenutak uvesti publiku u čarobni i komični svijet baroknog.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/