Zazvonilo je zvono na Bilima, u najstarijem svetištu, u najstarijem misištu u Hercegovini, onom kojeg su dragi Bog i fratri sačuvali kroz teška stoljeća hrvatskog naroda.

– Hvaljen Isus i Marija, u nadi da je svatko sebi hlada našao, a svi smo ovdje pod Božjom zaštitom. Neka Bog ovo naše druženje, neka ovo naše molitveno zborovanje blagoslovi svakim blagoslovom i duše i tijela, zdravljem i duše i tijela. Uključimo sve naše drage i mile u ovu svetu misu, i žive i umrle, neka Gospodin umrlima udijeli nagradu u vječnosti, a svim živima udijeli ono čega su najpotrebitiji – kazao je u uvodu fra Mile Vlašić istaknuvši da je lijepo danas biti na Bilima.

– I na drugim mjestima ima slavlja. Ali Bile su jedne i Bile su jedinstvene. Ovih dana zove me s radija jedan urednik i pita: Fratre, je li misa u 11 ili 12? Velim mu: Ni u 11 ni u 12, nego u 11 i 30, i tako je ovdje od starina i danas. A pita me tko će predslaviti svetu misu, tko propovijedati. Velim ja: Fratar! Na drugim se mjestima natječu tko će. Ovdje je uvijek bio fratar i dan danas je fratar, obični, ali fratar, nikada veliki ovdje dolazili nisu, ovo je za male, ovo je za male, ovo je za Božje, ovo je za obične ljude. Oduvijek je ovdje tako bilo i danas je tako i sretni smo da smo tu jedno i da smo zajedno u Bogu. I neka nas još više on poveže da budemo zajedno s njim – kazao je fra Mile.

Zatim je fra Luka Marić izmolio Božji blagoslov polja na Bilima i u cijeloj Hercegovini.

Fra Andrija Nikić je izgovorio nekoliko prigodnih riječi, citiravši i stihove koji najbolje svjedoče o povijesti ovog kraja: Sedam stotina evo već je ljeta, na Bilim se slavi misa sveta. – Minulih godina ovdje nas je dočekivao drevni hrast. U međuvremenu on je bio svjestan da nas je poučio dosta pa on lijepo leže, da mladi nastavljaju njegovu pamet prenositi, nas poučavati i reći: Budite povezani sa hrastom, neka vaš korijen bude dubok, pa ćete se oduprijeti svim olujama! I ova župa ovdje gdje smo se okupili, župa Presvetog Imena Isusova, kaže fra Petar Bakuka, vrlo je stara. Starija od većeg broja ostalih župa. Njene su granice i po dužini i po širini bile jako otvorene, pa se širila od Neretve do Lištice, od Drežnice do Blata, te dolina Neretve od Bune do Grabovice. I biskup prije 400 godina, fra Bartol Kašić zapisa: Evo me u našoj Hercegovini, mnoge nevolje tište u tim krajevima, a mi ih ne možemo otkloniti. Nemoć je moja u siromaštvu. Ja blagujem kruh žalosti i pijem vodu u strahu. Ipak nisam napustio niti napuštam svoju službu. KAd bih mogao kupiti darove za nevjernike, za Turke, oni se lako ublaže pod darovima, mogao bih činiti više i bolje, ali radi nestašice ne činim. Ali moji fratri nastavljaju činiti i nastavljaju ovdje živjeti. I prije sto godina kažu u Mostarskom Gracu su živjele 2524 osobe, od toga je bilo 286 članova trećeg franjevačkog reda i bila je jedna škola sa 64 djece u toj školi. A kakvo je stanje danas vi to znate! Ali vremena su se promijenila i najviše našeg naroda su pobili čtenici i partizani ’42 i ’45 godine. Više nego Turci kroz 400 godina. I kakav je to krvoločni sustav došao, evo Bogu hvala mi smo ga nadživjeli. I govorimo, komunizam je umro, ali ne počiva u miru. I dođe nam Gospa u pomoć prije 41 godinu da nam kaže: Ne bojte se, ja sam s vama! I ove smo godine proslavili 41. obljetnicu Njezinih ukazanja, poruka, poziva… – kazao je među ostalim fra Andrija Nikić.

I bilo je tu brojnih stanovnika Hercegovine, s raznih strana kako reče fra Mile Vlašić. Od Posušja i Gruda, Gornja i Donja Bekija, Naija, čapljinski kraj, Brotnjo cijelo, Blaćani… – Gledam i iz društava, Strukić mi je pred očima, bit će i gange, ovdje mi je i Nikola iz župe Sveti Ante Humac, bit će pjesme, zaigrat će se trusa… sad se malo okrijepite. Ako netko nije ponio sa sobom nešto ili ne nađe ništa, dođite u fratara, uvik će se nešto naći, što bude nama, bit će i vama, koliko ima ima, neće biti Petrove kajgane – kazao je fra Mile i izmamio osmijeh nazočnih.

A druženje je trajalo do dugo u noć, a Gospodin je čuvao puk svoj i fratre svoje, kao što čini već sedam stoljeća… a i ubuduće će, jer puno je u nebo vapijućih molitvi izrečeno na Bilima i diljem Hercegove zemlje, da bi bilo drukčije.

Tekst: Grude.com

Foto: Ante Boras

 

/MISIJA FRAMOST/