Ljeto je i energija bi trebala biti na zavidnom nivou – ali nije. Dok topliji mjeseci isprva mogu djelovati okrepljujuće, oni zapravo mogu pridonijeti tomu da se mnogi osjećaju umornije.

Dok mnogi imaju viška energije tijekom ljeta, nekima vrućina stvara probleme, ponajviše sa spavanjem.

“Naime, kada je vani vruće, kvaliteta našeg sna je smanjena”, objašnjava dr. sc. Michael J. Breus, certificirani stručnjak za spavanje.

San prati središnju tjelesnu temperaturu, koja se navečer snižava.

“Kad je još vruće, teže je zaspati i ostati u snu pa dolazi do više noćnih buđenja”, kaže Breus.

I naravno, sva zabava na suncu definitivno iscrpljuje. Breus dodaje da ovo godišnje doba i sunce koje dolazi s njim često uzrokuje potrebu za većom količinom vode, što u konačnici može dovesti do osjećaja umora, prenosi 24sata.

Što učiniti?

  1. Hidratacija

Prvo i najvažnije, ostanite hidrirani tijekom cijelog dana. Stručnjak preporučuje i da ujutro prvo popijete oko pola litre, odnosno dvije čaše vode kako biste započeli dan što uspješnije. Ovo je posebno važno ako je dan veoma vruć ili ako planirate provesti dulje vrijeme na suncu.

  1. Higijena spavanja

Jedan od najboljih načina za postizanje više energije tijekom dana je kvalitetan san, a to zahtijeva vođenje računa o higijeni spavanja. Breus predlaže da vaša spavaća soba bude što hladnija – oko 18 stupnjeva je optimalna temperatura za spavanje – i preporučuje zatamnjivanje prostorije kako biste ublažili svu svjetlost tijekom noći. Također, napominje i da obratite pozornost na ritam spavanja. Dosljedno vrijeme spavanja, kao i vrijeme buđenja, su važni ako želite održati regulirani cirkadijalni ritam.

  1. Dodatak za spavanje

Uz čvrstu rutinu spavanja, možete si pomoći u održavanju visokokvalitetnog odmora i s dobrim dodatkom za spavanje, koji može poboljšati kvalitetu sna, podržati zdrav cirkadijalni ritam i pospješiti ravnomjerno stanje opuštenosti – jer bolji san zauzvrat znači više energije tijekom dana. – Svježije jutarnje raspoloženje nudi puno bolji dan – ističe stručnjak.

  1. Pametno unošenje kofeina

Prema Breusu, kava je diuretik. – Ne želim reći da ne možete uživati u jutarnjoj šalici, ali pokušajte ne pretjerivati i definitivno smanjite unos kofeina do ranog poslijepodneva kako biste izbjegli poteškoće sa snom pred spavanje – savjetuje liječnik.

  1. Kretanje

Pokrenite svoje tijelo. Iako bi se moglo činiti da rad na tijelu iscrpljuje, kako biste dobili više energije Breus objašnjava da zdrava rutina kretanja zapravo pomaže boljem spavanju i smanjuje umor. Davanje prioriteta dnevnoj šetnji ili kraćem prakticiranju joge je odličan početak.

 /MISIJA FRAMOST/