U našem Mostaru MALU GOSPU svečano slavimo u Vrelu Radobolje. To je naša franjevačka baština i ujedno proštenište MALE GOSPE u ovoj Mostarskoj vali. Iskrenu dobrodošlicu svima i Marijin zagovor, neka prati sve, uz pozdrav Mir i Dobro svima, poželjeli smo pripremajući se za proslavu.

 

Ove godine smo, kao i dosadašnjih godina, upriličili trodnevnu pripravu – trodnevnicu. Vrijeme nas je poslužilo i bilo je ugodno lijepo, u ‘crkvi pod vedrim nebom’ tako te su se kroz sve tri večeri mnogi vjernici izmijenili u Gospinu prošteništu. Također je bila i prigoda za sv. Ispovijed što su također mnogi iskoristili i pristupili ispovijedi. Ovdje valja spomenuti i to kako su se uz domarku Terezu zauzeli i određeni sumještani, donoseći cvijeće, ali i pomogli urediti proštenište. Napose pohvaljujemo djelatnike Parkova koji su, kao i prijašnjih godina, porezali naraslo šiblje uz Radobolju i sve na vrijeme odvezli gdje mu je mjesto, tako te je Vrelo i na izvanjski način bilo umiveno i uređeno… Običaj je već dugi niz godina da nakon završetka trodnevnice vjernički puk zapali lampione i poreda ih po zidu prošteništa kao svoj izvanjski znak ljubavi prema nebeskoj Majci.

 

Sam dan i blagdan Male Gospe bio je posebno svečan. Bog nam je zato podario uistinu lijepo vrijeme. Nestale su ljetne žege a kiša je ‘pričekala’ dok sve ne završi. Uobičajeno je mnogo Gospinih štovatelja nazočilo svetoj misi i svoj zavjet očitovalo Majci. Pod misom je pjevao mješoviti zbor sv. Ante ’39. kojeg vodi prof. Silvia Vukojević, a trojica misnika su predsjedala svetoj Euharistiji. Uz domaćeg fra Luku tu su bili još i fra Stanko i fra Mile koji je lijepo propovijedao o Mariji i njezinoj malenosti u životu, ali veličini u Božjim očima. Čitanja je čitala g-đa Šima Ivanković koja je nekoć, prije skoro pedeset godina, upravo tu u kapelici u Vrelu pohađala i svoj vjeronauk.

 

Nakon Mise uslijedila je procesija s kipom Gospinim. Svi misari su se uključili i zaputili s Majkom i za Majkom kroz mjesto i prošli molitvom i pjesmom cijelu dionicu mjesne prometnice. Ponos je biti u takvoj povorci i Majci se za skute i za ruku držati i Božji blagoslov po Majci zazivati… Blagoslov koji je na koncu uslijedio bio je završni čin ovogodišnje proslave Male Gospe u Vrelu. Nedugo nakon što je proslava okončana okrenula je kiša i vidljivi blagoslov svemu prostoru i svim ljudima podarila.

 

Zahvalni smo Bogu i svim sudionicima proslave, a sve na veću slavu Božju i čast naše nebeske Majke Marije.

 

Donosimo fotografije.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/