U crkvi sv. Franje Asiškog u Ilićima u nedjelju, 12. veljače 2023. bilo je iznimno vrlo svečano. U prvim redovima crkve ponosni i Bogu zahvalni stajali su ‘zlatni svečari’ okruženi svojom djecom i unučadi, mnogim svojim prijateljima i rodbinom, te misarima crkve.

Prije 50 godina, 11.veljače 1973. godine u samostanskoj crkvi na Širokom Brijegu izrekli su svoje sudbonosno ”da” i ovu, za njih i obitelj, rodbinu i prijatelje, te nazočne misare, veliku obljetnicu, odlučili su proslaviti, najprije zahvalni u crkvi pred oltarom, a potom u krugu svoje obitelji i prijatelja.

Pozdravljajući ih, predvoditelj misnog slavlja fra Luka Marić je kazao kako je ovo veliki dan za njih svečare i za njihovu obitelj i prijatelje. ‘Ne doživljava se ovo često, ne doživljavaju ovo svi!’ Bog im je podario dobro zdravlje i obilje blagoslova, na čemu se zahvaljuju i to isto žele i svojoj djeci i unučadi.

Ante je rođen u obitelji Grge Luburića i Ive Stojić, u ratno-poratnom vremenu i okolnostima, u mjestu Novo Selo kod Bosanskog Broda, u svibnju 1946. i ‘iz opreza i razboritosti’ dobio je ime Anto-Nenad. Otac njegov Grga bio je osuđeni politički zatvorenik, na 11 godina uzništva od čega je 4 godine proživio u bjekstvu pod drugim imenom, a Ante je odgajan u Čalićima župa Čerin u Hercegovini u obitelji sa 6-tero djece…

Blagica je rođena 1950-te u obitelji Mirka Šuška i Kate r. Bošnjak u Turčinovićima ž. Široki Brijeg. U obitelji  ih je bilo 7-ero djece rođeno, a poživjelo 4-ero. Blagica je bila po redu šesta i nakon temeljnog školovanja pohađala je Gimnaziju dok nije upoznala Antu, na što je šaljivo dodala, kako je Ante ‘išao kupiti kupus u susjedne Turčinoviće i našao curu Blagicu i buduću družicu!’

Odmah su se nastanili u Ilićima i otpočeli se kućiti. Bog im je podario 6-tero djece, pet kćeriju i sina i od njih su dočekali 12-tero unučadi: 4 muškića i 8 cura. Kćeri su poudali i sada još čekaju najavu sina Ivana da i njemu potpora budu… Na misi zahvalnici čitanja su i molitve vjernika predmolili njihovi unuk i unuka.

Ante je sretnik kojemu su svih pet sestara žive, a Blagici je brat preminuo i njih tri sestre su među živima: jedna je u Americi, druga u Kaštelima i Blaga u Ilićima.

U Ilićima su se okućili, stekli svoje ime, ostvarili svoje bračno i roditeljsko poslanje i danas su redovni misari našeg franjevačkog zajedništva sv. Franje u Ilićima. Dvije su im kćeri u Njemačkoj i 6-tero unučadi, a ostali su tu i blizu i često su zajedno. Zahvalni su Bogu na svemu što im je Bog kroza život podario i kroza što su sve prošli i proživjeli. Neka Bog primi sve proživljeno kao njihov dar, a mi im od srca čestitamo i zajedno s njima Bogu zahvaljujemo moleći da ih Bog dugo i zdrave poživi na radost svoje djece i unučadi i  svih nas. Živjeli nam!

 

Autor: MISIJA FRAMOST

FOTO: ANTE BORAS