U Mostaru je danas, u 73. godini, nakon teške bolesti, preminuo legendarni mostarski fotograf i fotoreporter Večernjeg lista Stojan Stole Lasić. Stole je bio kroničar društvenih zbivanja, kojeg ćemo vječno pamtiti po njegovim slikama koje su dokaz da njegov život nije bio uzaludan. Rođen je 1950. godine u rudarskoj obitelji u Mostaru, gradu u kojem je završio osnovnu i srednju školu. Nakon Glazbene akademije u Splitu, stekao je zvanje glazbenog pedagoga i više od četiri desetljeća predavao Glazbeni odgoj u školama, piše Vecernji.ba.

Bio je vrstan pedagog naraštajima u Đačkom domu u Mostaru, te jedan od utemeljitelja Ansambla Mostarske kiše i Mostarskog teatra mladih. Kao fotoreporter bio je suradnik brojnih medija u BiH i cijeloj regiji, a najveći trag ostavio je u Večernjem listu u kojem je ostao do kraja svoga života. Otišao je Stole, otišao je sijedi brko s fotoaparatom u ruci, nećemo ga više sresti na promocijama, utakmicama, izložbama, koncertima, ali ostat će zauvijek u našim srcima. Njegovim odlaskom izgubili smo svi, a najviše njegova obitelj i mi koji se bavimo novinarstvom, kulturom  i umjetnošću.

Posljednji ispraćaj Stojana Stole Lasića bit će u petak, 17. veljače u 12.15 sati, ispred Mrtvačnice Bijeli Brijeg u Mostaru, a pokop u 13 sati na groblju Smrčenjaci.

Preminuo je dragi prijatelj našeg Društva, mostarski fotograf, Stojan – Stole Lasić.

Stole je bio vjerni pratitelj svih naših koncerata, nastupa, svetih misa i proslava. Autor je nekih najljepših fotografija našeg folklornog ansambla.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine. Počivao u miru Božjem. Obitelji, prijateljima, kolegama, iskrena sućut!

U IME NAŠE MISIJE FRAMOST, SVIH NAŠIH DRUŠTAVA, VJERNIČKIH ZAJEDNICA, FOLKLORNOG ANSAMBLA I DRUGIH NAŠIH GRANA I OGRANAKA MISIJE, TE U IME NAŠEG FRATRA, IZRAŽAVAMO OBITELJI ISKRENU SUĆUT U TUZI ZA POK. STOJANOM-STOLOM LASIĆEM. ISTODOBNO SE ZAHVALJUJEMO NAŠEM STOLI ZA SVE ŠTO JE ZA NAS ČINIO I UČINIO I ČIME NAS JE ZAMIJEĆENIMA UČINIO… NEKA MU VJEČNI BOG PODARI SVOJ MIR;
POČIVAO U MIRU BOŽJEM.
MISIJA FRAMOST

Foto: Ante Boras i jabuka.tv

Tekst: večernji.ba i Misija FRAMOST