''Život ne dolazi s uputstvom , ali dolazi s majkom''

Majčin dan je praznik koji se slavi svake godine druge nedjelje u svibnju diljem svijeta, u više od 40 zemalja.

Ovaj poseban dan u raznim kulturama ima različite običaje obilježavanja, no svima je zajedničko slavljenje uloge majke i iskazivanje poštovanja i ljubavi prema našim majkama , te utjecaj koje majke i njihova požrtvovna uloga puna ljubavi imaju u društvu.

Svi znamo kad je Majčin dan, no jeste li znala kako je nastao i zašto se uopće slavi?

Prvotna ideja o slavljenju majki došla je još od starih Grka i Rimljana. Grci su svako proljeće na festivalu posvećenom majci i božici Rhei slavili majke i majčinstvo, dok su Rimljani na proljetnom festivalu Hilariji, slavili Kibelu, majku svih bogova prema rimskoj mitologiji.

Rimski i grčki običaji tijekom povijesti prestali su se slaviti, a tradicija slavljenja majki i majčinstva obnovljena je tek 1858. godine inicijativom Ann Reeves Jarvis u Sjedinjenim Američkim Državama. Ona je prvo organizirala skupove majki pod imenom Mother’s Day Work Club te je održavala i prvu liturgijsku službu slavljenja Majčinog dana u u crkvi Andrews Methodist Episcopal u Graftonu u Zapadnoj Virginiji.

No, slavljenje Majčinog dana kakvog ga poznajemo danas započelo je 1908., kad je Anna Jarvis, kći Ann Reeves Jarvis organizirala slavljenje u čast svoje majke, koja je preminula 1905. Nakon njene smrti, Anna Jarvis započela je s prikupljanjem potpore za proslavu Majčinog dana u SAD-u jer je htjela odati počast svim majkama na svijetu koje su učinile toliko mnogo za svoje obitelji i društvo.

Njena ideja o službenom slavljenju Majčinog dana prvo je odbijena od strane američkog Kongresa, no ipak je usvojena nekoliko godina kasnije te se od 1911. Majčin dan slavi u Sjedinjenim Američkim Državama kao nacionalni praznik. Američki predsjednik Woodrow Wilson 1914. potpisao je proglašenje i odredio službeni dan za slavljenje majčinstva, koji se u većini država koristi i danas, a to je druga nedjelja u svibnju.

No, za Annu Jarvis sreća zbog službenog obilježavanja Majčinog dana nije predugo trajala, budući da je praznik ubrzo postao komercijaliziran te se počelo prodavati mnoštvo darova i čestitki za Majčin dan. Prema Jarvis, svrha Majčinog dana nije bio profit, već osjećaj i namjera. Kompanijama koje su proizvodile darove i čestitke za Majčin dan prijetila je tužbama, a ljude je pozivala da svojim majkama na Majčin dan zahvalnost i ljubav izraze putem rukom pisanih pisama i darova koje su napravili sami.

/24sata.hr/

Prva zabilježena proslava Majčinog dana u Hrvatskoj je bila održana 15. svibnja 1927. godine, slavlje je nagovijestio Katolički list , ali nije poznato i gdje se proslava održala. Proslave Majčinog dana preuzima tada Hrvatska katolička ženska sveza na način da su se na navedeni datum održavale svete mise u spomen svim majkama.

Majčin i Očev dan postoji s razlogom, na ove dane postajemo malo više svjesni što to zapravo znači biti dobar roditelj. Od iznimne je važnosti cijeniti ljude koji su zaslužni za naš život, upravo zato i radi mnogih drugih razloga postoje dani kada slavimo svoje roditelje.

/arz.hr/

”Ne postoji baršun tako mekan kao majčino krilo , niti ruža tako ljupka kao njezin osmjeh , niti put toliko obasut cvijećem poput onog kojeg su ostavili njezini koraci”   Archibald Thompson

Drage naše majke , sretan Vam i ovaj dan i za svu ljubav HVALA VAM !!