Već tijekom 1980-tih , Ujedinjeni narodi počeli su značajnije usmjeravati pozornost na pitanja vezana za obitelj , kao temeljne jedinice društva u kojoj se formiraju ljudi sa svojim obilježjima  , stavovima i uvjerenjima .

Opća skupština UN-a je 1989-tu proglasila Međunarodnom godinom obitelji , a  novom rezolucijom 1993. godine , 15. svibanj proglašen je za Međunarodni dan obitelji . Prvi put se taj dan obilježio 15. svibnja 1994. godine pod sloganom “Da obiteljski dan ne čine stvari nego srdačni odnosi roditelja i djece” .

Međunarodni dan obitelji se počeo obilježavati s namjerom da se naglasi važnost obitelji kao osnovnog elementa svakog društva , i da se potakne svijest javnosti i djelovanje društva , tj. nadležnih državnih subjekata , u korist obitelji , kroz donošenje odluka koje će osigurati bolji standard i kvalitetu života obitelji , kao i pružanje podrške i uvažavanja obiteljskog života, tradicija i običaja .

Obilježavanjem ovoga dana želi se ukazati na mnoge društvene , ekonomske i demografske procese i promjene koji utječu na obitelj , te na zajedništvo , demokraciju i svjetski mir kao bitna obilježja čovječanstva koja se počinju izgrađivati upravo u obitelji .

Obitelj je temelj svake zajednice od samih početaka civilizacije . Ona čuva ljudske vrijednosti , kulturalni i povijesni kontinuitet i identitet generacija . Zahvaljujući “zdravim” obiteljima društvo napreduje i jača , kao i sveopća stabilnost , razvoj i prosperitet neke zemlje .

Ciljevi održivog razvoja koje je UN utvrdio Agendom 2030. teže eliminaciji siromaštva , diskriminacije , zlostavljanja i preranog umiranja , te rješavanju problema uništavanja okoliša i poticaju općeg rasta i razvoja . Sve države su pozvane da svojim stanovnicima , tj. obiteljima , garantiraju sigurnost , jednakost i ljudska prava , potiču zajedništvo i odgovornost uz eliminiranje svake diskriminacije po spolu ; omoguće obrazovanje , zapošljavanje i na taj način im pomognu da se brinu o sebi i doprinesu razvoju društva .

A obitelji da jačaju i slave svoje zajedništvo , povezanost i ljubav jednih prema drugima .