U sklopu Mostarskoga proljeća 2023. – XXV. dana Matice hrvatske Mostar u srijedu, 31. svibnja, u Galeriji kraljice Katarine Kosače predstavljena je slikovnica ”Zlatne riječi” poznate mostarske liječnice dr. Zdravke Mile Marijanović.

Nova slikovnica pod nazivom Zlatne riječi rodila se iz zlatnog srca autorice dr. Zdravke Mile Marijanović, koja je ne samo liječnica koja pomaže čovjeku u njegovu tjelesnom zdravlju, nego i odgojiteljica koja upravo ovom knjigom djeluje na duhovno zdravlje birajući najbolju terapiju za dušu” …piše, među ostalim, književnica Anita Martinac.

Slikovnicu je ilustrirao Josip Mijić, a u programu predstavljanja sudjelovali su: Anita Martinac, Tina Laco, Miro Petrović, Bruno Marijanović te Misijana Brkić-Milinković. Večer su glazbom obogatile i uljepšale profesorice Silvia Vukojević i Anamarija Vukojević.

Zdravka Mila Marijanović …

rođena je 15. studenoga 1948. godine u Mostaru. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu, a Medicinski fakultet i specijalizaciju iz radiologije u Sarajevu. Edukaciju iz UZV dijagnostike završila je u Sarajevu i Zagrebu, a gradu na Neretvi i njegovim ljudima posvetila je cijeli svoj radni vijek. Na mnogim kongresima iz područja radiološke dijagnostike sudjelovala je sa stručnim izlaganjima i radovima, koje je struka odavno prepoznala.

Godine 2005. izabrana je za najuspješniju ženu grada Mostara iz područja medicine. Sudjelovala je 2008. na poslijediplomskom tečaju za usavršavanje liječnika iz područja UZV dojke, a 2009. dobila je priznanje za rad u zdravstvu i na polju zdravstvene edukacije.

Prve pjesme počela je pisati u osnovnoj školi i objavljivati u dječjim časopisima, a tijekom srednjoškolskih dana nagrađena je za priču na jednom od natječaja koje je raspisivao Grad Mostar.

Inspirirana svojim unucima, počela je pisati i za djecu i mlade. Svoje radove objavila je u književno-poučnom časopisu za mlade Cvitak i časopisu za kulturu, znanost i društvena pitanja Motrišta. Dobitnica je književne nagrade Krešimir Šego za 2021. godinu, koja se dodjeljuje najuspješnijim autorima – piscima za mlade u oblasti poezije, kratke priče i igrokaza za mlade.

Zlatne riječi” peta je knjiga dr. Marijanović. Prethodno su objavljene:

”Gnijezdo ljubavi”  (Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, 2020.),

”Cvjetna priča”  (Lijepa riječ, Tuzla, 2020.),

”Doktorica baka i unuk Roko”  (Zdravo društvo, Mostar, 2021.)

i ”Biseri života”  (Ogranak Matice hrvatske u Čitluku, 2022.).

S ponosom želimo spomenuti kako je dr. Zdravka Mila Marijanović aktivan član naše zajednice i veliki prijatelj Misije Framost, a odnedavno i član mješovitog pjevačkog zbora ”Sv. Ante ’39” Cim.

Našoj dragoj dr. Marijanović iskreno čestitamo i želimo puno zdravlja, te uspjeha i radosti u daljnjem radu i stvaralaštvu.

Foto : Ante Boras

/Misija FRAMOST/