Generalna skupština Ujedinjenih naroda je u svojoj rezoluciji iz 2012. godine proglasila 1. lipnja Međunarodnim danom roditelja, u čast roditeljima i njihovoj posvećenosti djeci.

Međunarodni dan roditelja važan je podsjetnik na vrijednost i važnost obitelji kao zajednice koja promiče zajedništvo, slogu i zdravlje kao najveće vrijednosti, te odaje priznanje roditeljima koji se nesebično, vlastitim primjerom svakodnevno trude i ulažu u razvoj i zaštitu najmlađih članova društva, te naglašava važnost roditeljske uloge. Ovim danom se također promiče i razvoj zdravih okolina, zajednica i sustava, te se osigurava njihova održivost.

Od 1980-ih, važnost uloge obitelji sve je više u fokusu međunarodne zajednice. Generalna skupština UN-a usvojila je niz odluka i 1994. godinu proglasila Međunarodnom godinom obitelji.

Naglašavajući važnost uloge roditelja u odgoju djece, obilježavanjem Međunarodnog dana roditelja također se želi ukazati na to kako obitelj ima primarnu odgovornost za skrb i zaštitu djece, te za razvoj njihove osobnosti. Također naglašava kako bi djeca trebala odrastati u obiteljskom okruženju i atmosveri ljubavi, sreće i razumijevanja.

Obitelj ostaje temelj zajednice i društva i kao takva ima ključnu ulogu u osiguravanju dobrobiti svih svojih članova, u obrazovanju i socijalizaciji djece i mladih, te brizi za mlade i stare.

Međunarodni dan roditelja je odlična prilika da se na poseban način zahvalimo svojim roditeljima, kako živima, tako i pokojnima, na svemu što su činili i što čine za nas.

Dragi roditelji HVALA VAM !!!

IZREKE I CITATI O RODITELJSTVU

 • Očeva dobrota je veća od planine, majčina dobrota je dublja od mora.
  – japanska poslovica
 • Poticajne riječi od mame i tate su kao prekidači za svjetlo. Dati djetetu poticaj u pravom trenutku života je kao upaliti svjetlo u sobi prepunoj mogućnosti.
  – Gary Smalley
 • Roditelji koji se boje čvrsto stati stopalima na zemlju, obično imaju djecu koja hodaju kroz život na prstima.
  – kineska poslovica
 • Hebrejska riječ za roditelje je „horim“, a potiče iz istog korijena kao i „moreh“ – učitelj. Roditelj jeste i ostati će, prvi i najvažniji učitelj kojeg će dijete imati.
  – Rabin Kassel Abelson
 • Svijet govori iz uma. Roditelji govore prisnije – oni govore iz srca.
  – Hain Ginott
 • Roditeljstvo je životni posao i ne prestaje kad dijete odraste. (Jake Slope)
 • Jedna od najvećih titula na svijetu je roditelj, a jedan od najvećih blagoslova na svijetu je imati roditelje koje možemo zvati mama i tata. (Jim DeMint)
 • Roditeljstvo nije posao, to je avantura …
 • Ako ne razumijete što je bezuvjetna ljubav, kada postanete roditelj, sve ima smisla. (Kate Summers)
 • Kažu da je roditeljstvo kao ples. Vi napravite jedan korak, vaše dijete drugi. (Michael Jackson)
 • … volite svoje roditelje koliko god možete dok su oni još ovdje kako bi mogli uživati u tome. Slušajte njihove priče bez obzira koliko vam ih puta pričaju. Ovo su trenuci koje ćete cijeniti dugo nakon što ih ne bude. (Anquanette Gaspard)
 • Moji junaci jesu i bili su moji roditelji. Ne vidim da je to netko drugi. (Michael Jordan)
 • “Djeco, slušajte svoje roditelje u Gospodinu jer to je pravedno. Poštuj oca svoga i majku – to je prva zapovijed s obećanjem: da ti dobro bude i da dugo živiš na zemlji.
  A vi, očevi, ne srdite djece svoje, nego ih odgajajte stegom i urazumljivanjem Gospodnjim!” (Efežanima 6,1-4)

 

/Misija FRAMOST/