Nevenka Ćubela, članica naše izvorne skupine HKUD -a “Sv. Ante – Cim” Mostar te Misije FRAMOST, sinoć, u sklopu Dana svetog Ante u Cimu predstavila je svoju četvrtu zbirku pjesama “Govor duše u duhu narodnome”.

Ova zbirka, nastavak je njene prethodne zbirke objavljenje 2018. godine pod nakladništvom naše Misije FRAMOST.

Nevenka je ovu zbirku posvetila proslavi 150 godina od utemeljenja Društva svetog Ante Paduanskog u Mostaru i 30 godina od obnovljenja pod današnjim imenom.

U programu su sudjelovale članice izvorne skupine, gospođa Šima Ivanković, fra Luka Marić i Marinko Jurić.

Donosimo kratki osvrt na ovu zbirku.

 

Na spomen Izvorne skupine hrvatskog kulturno umjetničkog društva „Sv. Ante – Cim“ Mostar, pred očima se stvara slika žena, zaljubljenica u tradicijsku kulturu Hrvata u Hercegovini. Mnogima se također u tom pogledu istakne crvenokosa žena s kopčicom na zatiljku, otmjena stasa i veoma posebnog glasa. Žena je to bez mnogo škole, ali Bog ju je podario takvim darovima da svima nama može biti izvrstan primjer žene i majke u Hercegovini. To je naša Nevenka Ćubela. Osoba bez koje u posljednjih 30 godina nije prošla niti jedna velika fešta, proslava svetog Ante ili pak „Gradu s ljubavlju“. Derneci na Bilima ili u Grabovoj Dragi bez njezine pjesme nisu i neće biti isti.

Još iz 2009. godine kada je Nevenka objavila svoju prvu zbirku pjesama, a sada ovu četvrtu, njeni čitatelji, ali i slušatelji, znaju kako Nevenka u svojim pjesmama opjevava događaje naše Misije FRAMOST, sve velike „derneke“ kroz godinu, ali i kulturne događaje na koje bude pozvana kao član folklornog ansambla.

Njena je to arhiva, sjećanje na svaki nastup ili putovanje. Njena je to i zahvalnost što je dio velike obitelji Društva svetog Ante, a naša zahvalnost prema njoj je ova četvrta zbirka njenih pjesama.

U ovoj zbirci koju objavljujemo u povodu 150 godina od utemeljenja Društva svetog Ante Paduanskog u Mostaru (1872.) i 30 godina od obnovljenja (1993.) pod imenom HKUD „Sv. Ante – Cim“ Mostar, opjevani su svi važni crkveni događaji kroz godinu, kao i velika gostovanja i putovanja na kojima se predstavljala Izvorna skupina od 2018. godine kada je objavljeno prvo izdanje ove knjige pod pokroviteljstvom Misije FRAMOST.

Što još reći o Nevenki… „Uvijek u stilu, orna zapjevati, razveseliti, u misiji dobre volje, u poslanju unijeti vedrinu i ljupkost među ljude.

Neka nam živi u zdravlju i veselju, sa svojima i svima nama, naša Nevenka“, napisao je fra Luka Marić u predgovoru Nevenkine zbirke pjesama, objavljene 2018. godine.

Osvrt, a ujedno i uvod u ovu zbirku završavam Nevenkinim riječima:

‘’Nemir dođe u mene čim nam je nekamo putovati! Noću ustanem i pjesme pišem kako bi u nastupima sve pripremljeno imala!’’

Našoj Nevenki čestitamo na ovom vrijednom dijelu i želimo joj obilje zdravlja i radosti te da čitav svoj puk i dalje uveseljava svojim pjesmama.

Zahvaljujemo se svima koji su na bilo koji način doprinijeli u realizaciji ove zbirke. Neka je sve na veću slavu Božju i istinsku radost puku i narodu.

 

U ime Misije FRAMOST – Poveznice baštine ljudi i prostora te HKUD –a „Sv. Ante – Cim“ Mostar, fra Luka Marić i Marinko Jurić.

 

Mostar, ožujak 2023.

 

 

FOTO

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/