U Zagrebu je održan 16. “Drmeš Da”, natjecanje plesnih parova u izvođenju hrvatskih narodnih plesova. Ova se manifestacija održava u gradu Zagrebu jednom godišnje, a u dosadašnjim programima su sudjelovali plesni parovi iz cijele Hrvatske kao i parovi iz hrvatskih društava koja djeluju izvan Hrvatske, koji su svojim vrhunskim izvedbama potvrdili da u svijetu folklora postoji veliko zanimanje za ovakvim osuvremenjenim  predstavljanjem narodne plesne umjetnosti.

Ciljevi manifestacije su mnogobrojni: popularizacija narodnog plesa u sociološkom, pedagoškom i umjetničkom smislu, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskoj kulturi, podizanje razine stručnih spoznaja i vrednovanja narodnog plesa, poticanje plesnih pedagoga za nadgradnju i estetizaciju narodnih plesova te stvaranja inačica postojećih, zaključuje organizator Goran Knežević. Natjecanje “Drmeš Da” odaje priznanje plesnom umijeću u izvođenju narodnih plesova uz omogućavanje plesačima narodnih plesova osobnu interpretaciju vlastitog plesnog umijeća i čitanja izvornih predložaka te šire gledano potiče stručnije promišljanje o svim aspektima narodnog plesa, obogaćivanje tradicijske plesne kulture uz razvijanje scenske primjene narodnog plesa.

Šesnaesto po redu plesno natjecanje “Drmeš Da” održano je 2. lipnja 2023.  u dvorani Zagrebačkog kazališta lutaka, u Zagrebu. Sudjelovalo je 16 parova – šest mladih i deset odraslih. Dva para u natjecateljskom dijelu došla su izvan RH: predstavnici HKUD Sv. Ante Cim iz Mostara, BiH i predstavnici gradišćanskih Hrvata iz Mađarske FG Koljnof iz Koljnofa koji su svojim sudjelovanjem kvalitetno obogatili repertoar i donijeli nove scenske i umjetničke vrijednosti. To je prepoznao i prosudbeni žiri u sastavu Rajko Pavlić, Goran Knežević i Goran Ivan Matoš, te jednoglasno nagradio prvim mjestom  Katarinu Tomić i Stanka Bošnjaka iz HKUD Sv. Ante Cim Mostar za izvedbu hercegovačkog linđa u koreografiji Marinka Jurića i u pratnji lijeričara Ivana Vidića.

Glas Hrvatske čestita nagrađenima, kao i svim sudionicima i organizatorima ETHNO te daje potporu za daljnje aktivnosti na promociji i očuvanju hrvatske tradicijske kulture.

…kako navodi /glashrvatske.hrt.hr/

Više na : HRT: Linđo pozlatio mlade Mostarce

HVALA /glashrvatske.hrt.hr/

/Misija FRAMOST/