U nedjelju, 04. lipnja , na svetkovinu Presvetoga Trojstva i prvog dana devetnice Sv. Anti, a u sklopu Dana Sv. Ante, naše Društvo pohodilo je franjevačku župu sv. Ante Padovanskog Ploče – Tepčići. Večernju svetu misu i pobožnost sv. Anti predvodio je fra Mile Vlašić, a predvođeni profesoricom Siliviom Vukojević, svečano misno slavlje pjesmom i čitanjima propratili su i uzveličali članovi mješovitog pjevačkog zbora ”Sv. Ante ’39” Cim.

Nakon svete mise, na platou ispred crkve, upriličen je kratki program u povodu Dana folklora župe Ploče – Tepčići, u kojem je nastupila naša Pripremna skupina HKUD Sv. Ante – Cim, koju vode Petra Bošnjak i Ana Raspudić, članice Izvođačke skupine. U pratnji Izvorne skupine Društva, izveli su Igre zapadne Hercegovine i okolice Mostara, te ”Kreni kolo” – plesovi Posavine.

Župa Ploče – Tepčići osnovana je 1918. godine dijeljenjem od matične župe Gradnići, ostajući i dalje dijelom Broćanskog dekanata. Prvo sjedište župe bilo je u Dobrom Selu, a prvi župnik bio je fra Tomo Zubac. Današnja župa, koju čine: Dobro Selo, Tepčići s Tepčićkim Poljem, Slipčići s Maloševićima i Vidovići, tijekom vremena je mijenjala i nosila razne nazive, a danas se i na civilnom području kao pravni subjekt zove: Župa sv. Ante Padovanskog – Ploče-Tepčići. Vjernička prisutnost i katolička prošlost na ovim prostorima je vrlo duga. O tome govore i nalazište crkve iz 11. stoljeća na Crkvinama ( Tepčići ), te Krstivoda ( Dobro Selo ).

Svaki put s posebnom radošću i primimo i prihvatimo poziv, te nam je i jučer bila iznimna i čast i zadovoljstvo doći i biti dio ovog zajedništva, pobožnosti i svečanih priprema za blagdan Sv. Ante, zaštitnika ove crkve i župe. Ovom prilikom želimo se još jedanput zahvaliti prije svega dragom Bogu na darovanom lijepom vremenu, a onda i našim dragim prijateljima i domaćinima – fra Mili i puku toga kraja, na tako srdačnu i toplu dočeku, te druženju i okrijepi koje su nam pripremili.

Sljedeća nedjelja prilika je i Vama dragi naši prijatelji i pratitelji da pohodite župu sv. Ante Padovanskog Ploče – Tepčići. Naime, u nedjelju, 11. lipnja, bit će upriličena posveta nedavno dovršenog spomen obilježja svim poginulima u minulim ratovima i poraćima, i u Mostaru ubijenom franjevcu fra Kažimiru Bebeku. Nakon toga bit će služena svečana sveta misa s početkom u 19:30 sati. Očekuje se dolazak velikog broja kako mještana i župljanja, tako i gostiju i prijatelja ove župe, a srdačno smo i mi svi pozvani i dobrodošli.

 

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/