Blagoslov polja je obred koji se tradicionalno provodi u Katoličkoj Crkvi u mnogim zemljama nakon blagdana sv. Marka evanđeliste, 25. travnja. Pretpostavlja se da je upravo na taj blagdan papa Grgur Veliki oko 590. godine uveo blagoslov polja kao neizostavni dio crkvene godine. Ovaj obred je dio dugogodišnje kršćanske tradicije i ima za cilj blagosloviti zemlju kako bi ona bila plodna i donosila obilje plodova tijekom cijele godine.

Prve nedjelje po blagdanu sv. Ante Padovanskog, kojeg slavimo 13. lipnja, tradicionalno se, od davnina, služi sveta misa s blagoslovom polja na Djevojačkom groblju – groblju sv. Ante u Cimu.

Današnji blagoslov polja i svetu misu u 11.00 sati predvodio je fra Luka Marić u zajedništvu s mnogobrojnim vjerničkim pukom koji se okupio oko grobova svojih najmilijih i molili za pokoj duša njihovih. Molilo se i za propovjednike i navjestitelje evanđelja i Bogu zahvaljivalo na svim darima i milostima kojima nas neprestano obdaruje.

Sljedeći blagoslov polja i sveta misa, franjevačka strana, je na groblju Miljkovići u subotu, 24. lipnja, na blagdan rođenja Ivana Krstitelja, u 11.00 sati.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/