”Narod bez svoje povjesnice putnik je bez putnog lista”

… riječi su hrvatskog pjesnika Petra Preradovića kojima je sinoć gospođa Sanja Vlaisavljević, ministrica kulture i sporta Bosne i Hercegovine, najavila službeni početak Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH. Prethodno se prisutnima obratio predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH gospodin Vedran Vidović.

Državna smotra izvornog folklora Hrvata u BiH počela je jučer, 17. lipnja, u 18.00 sati mimohodom svih sudionika od katedrale Marije Majke Crkve do Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH). Ovogodišnja smotra folklora dio je međunarodnog programa obilježavanja 20. obljetnice UNESCO konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini. UHAKUD u BiH kao akreditirana udruga za suradnju sa UNESCO povjerenstvom za nematerijalnu kulturnu baštinu dobilo je pravo korištenja logo UNESCO-a za ovaj program.

Na Smotri su se predstavila najbolja i najkvalitetnija kulturno umjetnička društva koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, a sve u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja. U službenom ocjenjivačkom dijelu nastupili su: HKUD “Fra Jozo Križić” – Roško Polje, HKUD “Luke” – Čapljina, HKUD “Rodoč” – Mostar, HKUD “Zora” Struge-Gorica, KUD “Rudine” – Župa Vidoši, HKUD “Tihaljina”– Grude, HKUD ”Hercegovac”, HKUD “Vrila” –Župa Mostarski Gradac, KUD “Mokro” – Široki Brijeg, HKUD “Fra Petar Bakula” – Posušje, HKD “Napredak” – Podružnica Odžak, HKD “Napredak” – Podružnica Bugojno, KUD “Stari hrast 2000” – Novi Travnik, HKUD “Gromovnik” – Novi Šeher, HKUD “Sv. Ante” – Cim, Mostar, HKUD “Goranci” – Mostar.

Kako spomenusmo, smotra je bila ocjenjivačkog karaktera te su, među najboljim izvođačima, birana društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora – Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala i za Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture. Članovi stručnog povjerenstva, istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi: prof. dr. sc. Jasmina Talam, akademikinja; prof. Andrija Ivančan i prof. Vidoslav Bagur, birali su najbolje kroz procjenu rada kulturno-umjetničkih društava, nastupa i izvornosti, te ih savjetovali i dali smjernice kako na još bolji način da sačuvaju određene elemente nematerijalne baštine kraja iz kojeg dolaze.

U revijalnom dijelu Smotre nastupila su gostujuća društva: KUD “Lipa” Slavetić – Jastrebarsko iz Republike Hrvatske, i FA Neretva iz Jablanice. A za zabavni program, nakon službenog dijela Smotre, bila je zadužena muška Klapa Grga iz Posušja.

U okviru ovogodišnje Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH po prvi puta se organizirao i sajam Seljačkog saveza Federacije BiH sa ponudom poljoprivrednih proizvoda i braniteljskih zadruga koje su predstavile izvorne rukotvorine.

Jučer su Mostar resili uistinu prekrasni kadrovi. Iskreno čestitamo organizatorima, pokroviteljima i svim sudionicima – kulturno-umjetničkim društvima koja baštine i čuvaju višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata Bosne i Hercegovine.

Iskreno čestitamo i svim članovima našeg HKUD ”Sv. Ante – Cim” koji su svojim sinoćnjim nastupom osvojili sudioništvo na Brodskom kolu, najstarijoj smotri folklora u Hrvatskoj, koja se svake godine održava u Slavonskom Brodu u Brodsko-posavskoj županiji. Dogodine bit će to njihovo jubilarno 60. izdanje.

Našem Društvu i njegovim članovima još jedanput čestitamo na uspjesima koje nižu i želimo im puno uspjeha i u daljnem radu i djelovanju. Prisjetimo se, prošle godine bili smo nagrađeni sudjelovanjem na Vinkovačkim jesenima.

Nastup našeg HKUD ”Sv. Ante – Cim” možete pogledati na linku:

DRŽAVNA SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA U HRVATA BiH .17.6.2023. – YouTube

Dio sinoćnjih događanja donosimo i u fotografijama…

Video:  DRŽAVNA SMOTRA IZVORNOG FOLKLORA U HRVATA BiH .17.6.2023. – YouTube

Foto i video: Ante Boras

 

/Misija FRAMOST/