Ivanjski krijesovi običaj su paljenja vatre uoči svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja, to jest 23. lipnja uvečer, a vezani su uz žetvene običaje i početak ljeta. Riječ je zapravo o pretkršćanskom narodnom običaju koji pripada ciklusu običaja vezanih uz zimski i ljetni suncostaj, te proljetnu i jesensku ravnodnevicu.

U svim hrvatskim krajevima postojali su tkz. ivanjski običaji i paljenje ivanjskih krijesova, što se u mnogim područjima zadržalo i do današnjeg dana. Pritom se skuplja granje koje se onda zapali, a djeca i mladi ga preskaču. Često se takvi krijesovi pale na bregovima ili uz obale rijeka kako bi ih se moglo vidjeti iz što veće udaljenosti.

I u našem kraju je običaj da se na uočnicu svetkovine rođenja sv. Ivana Krstitelja pali ivanjski krijes – svitnjak , i to na vrelu vode Babun, u Ilićima, već dugi niz godina. Tako je i večeras tradicionalnom paljenju svitnjaka prethodila sveta misa , s početkom u 20.00 sati, koju je predvodio fra Luka Marić u zajedništvu s okupljenim vjerničkim pukom.

Foto: Ante Boras

/Misija FRAMOST/