Međunarodni seminar klasične glazbe ARDEA, osnovan 2017. godine preko Centra za obrazovanje i kulturu „Akademija” Čapljina, već sedmu godinu zaredom, mladim i nadarenim glazbenicima nudi mogućnost sudjelovanja na majstorskim radionicama i predavanjima, suradnju s vodećim instrumentalnim pedagozima, izgradnju vlastitog umjetničkog identiteta kroz individualni i progresivni rad, koncertnu aktivnost te interakciju s drugim mladim umjetnicima iz cijeloga svijeta.

Potaknuti željom kulturne izgradnje i doprinosa visokom umjetničkom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, ali i cjelokupnoj jugoistočnoj Europi, vođeni potpunim entuzijazmom i senzibilitetom prema mladim glazbenicima i njihovim unutarnjim potrebama, „Akademija” i njezini partneri neumorno rade na očuvanju i obogaćivanju ovog, već tradicionalnog, glazbenog susreta kojeg je do sada posjetilo preko 300 mladih ljudi iz cijeloga svijeta.

Gotovo cjelotjedno druženje unutar radnog okvira ispunjenog radionicama i koncertima omogućuje mladim ljudima uranjanje u potpunu i transformativnu moć glazbe koja nas povezuje jedne s drugima, ali i sa svijetom oko nas. Međusobni dijalog očitovan kroz individualni rad s ARDEA pedagozima mladu osobu beskompromisno grade i usmjeravaju, a radna atmosfera i komunikacija s kolegama iz cijelog svijeta potiču i motiviraju u izgradnji boljeg umjetnika i još bolje osobe. Besprijekorni i gotovo neograničeni uvjeti vježbanja i konzultacija s našim stručnjacima doprinijet će mogućnosti apsolutne posvete interpretativnom i tehničkom angažmanu na postizanju što boljeg rezultata i kvalitetno utrošenom „odmoru” svakog polaznika.

Poticanje dijaloga, suradnje i izgradnje mira, kroz Međunarodni seminar klasične glazbe ARDEA, projektom PIECE FOR PEACE prepoznala je i Europska komisija kroz potporu programa Kreativne Europe BiH, Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Hercegovačko-neretvanske županije, grada Čapljine i mnogih drugih institucija koje su i danas vjerni pokrovitelji ARDEA Masterclassa. Štoviše, multikulturalno okruženje kakvo Čapljina nudi, blaga mediteranska klima te izvrsni uvjeti grupnog ili individualnog rada, učinit će boravak na seminaru ugodnim i stvoriti neraskidivi duh zajedništva i prijateljstva među sudionicima svih dobnih skupina.

Kroz osjetljivost prema nerijetko marginaliziranim, ali i ugroženim društvenim skupinama, ARDEA Masterclass od samog početka izlazi iz već ustaljenih, konvencionalnih okvira organizacije sličnih majstorskih tečajeva solidarizirajući se, pritom najviše, s mladim i nadarenim glazbenicima kojima financijske mogućnosti ne dopuštaju sudjelovanje na ovakvoj vrsti neizostavne umjetničke nadogradnje za svakog ozbiljnog glazbenika. U korist toga, a imajući u vidu i cjelokupnu ekonomsku situaciju zemlje u kojoj je ovaj seminar pokrenut, ARDEA Masterclass svim državljanima Bosne i Hercegovine omogućuje paket pomoći u obliku stipendija kojima se ukupan trošak prijave i participacije za svakog pojedinog kandidata umanjuje za polovicu njezinog iznosa. Time se olakšava mogućnost sudjelovanja, ali i potiče na sveobuhvatnu brigu o perspektivnim generacijama mladih i nadasve talentiranih glazbenika cijele naše zemlje.

ARDEA Masterclass, također, ne može i neće ignorirati nepovoljnu aktualnu situaciju koja je zahvatila na tisuće mladih ljudi, učenika i studenata mnogobrojnih regija Ukrajine. Stoga će ARDEA ove godine, po prvi puta, zainteresiranim polaznicima – državljanima Ukrajine omogućiti paket pomoći u obliku 4 individualne stipendije kojima se potpuno pokriva trošak prijave, participacije i cjelokupnog boravka na seminaru te pruža sva potrebita materijalna i socijalna skrb, a sve kako bi im se, po uzoru na minula ratna događanja u našoj zemlji, barem malo olakšalo i priuštilo „normalno” obrazovanje i odrastanje okruženo glazbom.

ARDEA 2023 u Čapljinu dolazi po sedmi put, a tijekom ljetnog majstorskog ciklusa bit će domaćin devetero vrsnih instrumentalnih pedagoga, uvaženih profesora i profesorica kako iz Bosne i Hercegovine, tako i svijeta. Ugostit će i nekoliko umjetničkih suradnika, koncertnih interpreta i predavača te omogućiti jedinstvenu sintezu svih aspekata koji mladog glazbenika vode od učionice do koncertne pozornice.

Ljetni majstorski ciklus započinje 6. lipnja i traje sve do 3. rujna, a u ponudi ARDEA 2023 nalaze se 4 instrumentalna kursa – seminari za violinu, klavir, flautu i gitaru. Zimski majstorski ciklus započinje 15. prosinca i traje do 17. prosinca, a u ponudi ARDEA 2023 nalazi se instrumentalni kurs za klavir.

Zadovoljstvo nam je predstaviti vam naše ovogodišnje ARDEA 2023 predavače:

LJETNI CIKLUS

VIOLINA

Goran Končar, Hrvatska, 22. lipnja – 28. lipnja

Evgenia Epshtein, Izrael/Hrvatska, 22. lipnja – 28. lipnja

Irena Vučić, Bosna i Hercegovina, 22. lipnja – 28. lipnja

‍Ivan Batoš, umjetnički suradnik

GITARA

Maroje Brčić, Hrvatska 12. srpnja – 18. srpnja

Željko Mandarić, Bosna i Hercegovina12. srpnja – 18. srpnja

Gabrijela Glavinić, umjetnička suradnica

FLAUTA

Marko Zupan, Slovenija 20. srpnja – 26. srpnja

Silvia Vukojević, umjetnička suradnica

KLAVIR

Đorđe Stanetti, Hrvatska, 24. srpnja – 30. srpnja

Marijan Đuzel, Hrvatska, 24. srpnja – 30. srpnja

Oliver Kern, Njemačka, 28. kolovoza – 3. rujna

Božidar Vlašić, umjetnički suradnik

ZIMSKI CIKLUS

KLAVIR

Dragomir Bratić, Srbija, 15. prosinca – 17. prosinca

Gabrijela Glavinić, umjetnička suradnica

Izvor: Hercegovački portal /hercegovackiportal.com/

 

/Misija FRAMOST/