Plehan je brežuljak visok oko 315 m, oko 9 km jugoistočno od Dervente, a naziv mu, smatra se, potječe od glagola plehati, odnosno pleati, tj. lupati, razbijati kamen, jer se tu od davnina obrađivao čvrsti kamen, od kojeg se pravilo i nadaleko izvozilo mlinsko kamenje. Tako se obično narodnom etimologijom tumači ime “Plehan”. Budući da je etimološki i uopće jezično teško pravdati taj glagol pleati, jer jednostavno ne postoji, bit će prije da brijeg Plehan ime vuče od starog slavenskog pridjeva plehiv/plešiv, za koji se kasnije uobičajio turski pridjev ćelav, te bi Plehan – kao i planina Plješivica – mogao označavati jednostavno golo brdo.

Imenom Plehan danas se praktično označuje samo vrh brijega na kojem se nalazi Franjevački samostan Plehan s crkvom sv. Marka Evanđelista. Iako je to jedan od najstarijih zabilježenih toponima, ni u jednoj karti izdanoj u vrijeme bivše Jugoslavije ime Plehan nije zabilježeno: samostan se i danas službeno nalazi u selu Kovačevci. No, kako se cijela župa naziva plehanskom, tako se svi župljani osjećaju i nazivaju sebe Plehančanima. A jer je plehanska župa najstarija na cijelom području od Doboja do Save i jer su praktično od nje nastale sve druge župe (danas ih ima petnaest), sasvim je opravdano što mnogi čitavo ovo područje nazivaju plehanskim krajem.

Tijekom Drugog svjetskog rata plehanski puk je desetkovan (poginulo je čak 3904 Hrvata), a 50-ih godina mnogi su iseli prema zapadnoj Europi.

Početkom srpske oružane agresije na BiH 1992. godine među prvima na udaru našao se i samostan Plehan. Od 25. travnja do 8. svibnja na crkvu je palo čak 3000 projektila, a nakon konačnog pada srpska vojska je s dvije tone eksploziva pretvorila već teško oštećenu crkvu i samostan u prah i pepeo.

Plehan je danas u Republici Srpskoj, i povratak plehanskog puka i franjevaca je izrazito spor. Neuspjeli pokušaj povratka 24. travnja 1997., kada su skupine katolika kamenovane, a kardinal Vinko Puljić bio zatočen u Derventi, nije pokolebao prognane Hrvate i franjevce da 23. studenoga 2001. počnu s gradnjom nove župne crkve sv. Marka na Plehanu.

U nastavku donosimo reportažu Hrvatske radio televizije ”Pozitivno na Plehanu”. Tema emisije su franjevačka župa i samostan na Plehanu kojeg mnogi vide kao kulurno i vjersko središte Bosanske Posavine.

Fratri su otvorenog srca primili autoricu emisije Pozitivno i novinarku Zrinku Krešo. Ona će ispričati priču koja nudi nadu i potvđuje kako se Plehanu polako vraća stari sjaj, ali u novom ruhu.

”Pozitivno na Plehanu” pogledajte na : https://www.facebook.com/watch/?v=1373747963435826

 

Izvori: /HRT/, /hr.wikipedia.org/

/Misija FRAMOST/