Bandaš i bandašica su središnji likovi iz Dužijance, još iz vremena kada se ručno kosilo žito.

Sam naziv dolazi od mađarske riječi kojom se označava grupa ljudi, odnosno banda ili bandaši, koji su odlazili kod velikih zemljoposjednika da kose žito, a na njihovom čelu su se nalazili bandaš i bandašica.

Bandaš je bio najspretniji, najvrijedniji radnik i mogao je da pokosi najviše žita, a bandašica je bila uz njega i rukovetala, odnosno povezivala žito u snopove, zbog čega su njih dvoje bili glavni u dogovaranju ovog posla. Po završetku žetve, bandašica bi isplela jedan vijenac od žita koji se stavljao bandašu na šešir te ispekla i donijela kruh od novog žita i to je značilo da je žetva gotova.

Na ovogodišnjoj 113. ”Dužijanci” i ”Dužijanci u Mostaru”, koja je završila jučer, 23. srpnja, bandaš i bandašica bili su Petar Vukmanov Šimokov i Dunja Šimić iz Subotice.

A čast biti bandaš i bandašica u jučerašnjem mimohodu sudionika ”Dužijance” imali su i Stanko Bošnjak i Ana Raspudić iz Mostara, članovi našeg HKUD ”Sv. Ante – Cim”.

Poznato je kako naš folklorni ansambl godinama njeguje bunjevačke običaje, ”pisme” i plesove te prikuplja i čuva bunjevačke nošnje. Za svoj trud, rad, predanost i ljubav s kojom čuvamo i njegujemo tradiciju pohvaljeni smo i od dragih gostiju i prijatelja iz Bačke, sudionika ”Dužijance u Mostaru”. Zbog toga smo uistinu sretni. A sretni smo i na prilici da i sami budemo dio ove jedinstvene manifestacije i proslave i da predstavimo što imamo i srcem radimo.

I ovim putem, Udruzi bunjevačkih hrvata “Dužijanca” iz Subotice od srca zahvaljujemo na perlicama darovanih našem Društvu, koji su time još jedanput vrednovali naš rad i obogatili i upotpunili riznicu tradicijskih narodnih nošnji i našeg običajnog blaga.

HVALA !!

Foto: Budimir Bošnjak i HKUD ”Sv. Ante – Cim”

/Misija FRAMOST/