Dvodnevna manifestacija ”Dužijanca u Mostaru”, ujedno i 113. ”Dužijanca”, završila je jučer, u nedjelju 23. srpnja, centralnom ceremonijom u 12 sati na Trgu hrvatskih velikana ispred Hrvatskog doma Herceg Stjepana Kosače, gdje su ovogodišnji bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić, predali domaćinu salaša žitni vijenac i kruh od novog žita gradonačelniku Mostara gosp. Mariu Kordiću.

Nakon uistinu jedinstvenog i iznimno bogatog kulturnog programa prvog dana Dužijance, 22. srpnja, protkanog tradicijom i duhovnošću; jučerašnjem programu i centralnoj ceremoniji, kako je i tradicija Dužijance, prethodilo je svečano misno slavlje u katedrali Marije Majke Crkve koju je predvodio mostarsko duvanjski biskup mons. Petar Palić, uz koncelebraciju i nazočnost brojnih svećenika, vjerničkog puka i mladih u bunjevačkim i hercegovačkim narodnim nošnjama. Nakon svete mise uslijedio je mimohod svih sudionika manifestacije od katedrale do Trga.

”Dužijanca” je najveća kulturna manifestacija bunjevačkih Hrvata koja je ove godine, u sklopu gostovanja izvan Bačke, došla u Hercegovinu, na Bunu i u Mostar, kao veliki povratak njihovom starom zavičaju, njihovoj pradjedovini iz koje su morali otići još krajem 17. stoljeća. Stari je to običaj Hrvata Bunjevaca kojim se već stoljećima u ovo doba godine slavi završetak žetve i zahvaljuje Bogu za sve darove zemlje.

U ovom dvodnevnom slavlju ”Dužijance u Mostaru” sudjelovalo je više od tri stotine Hrvata Bunjevaca iz Bačke u Srbiji te Mađarske i Hrvatske, koji su plesom i pjesmom željeli pokazati dio tradicije i sačuvanog blaga te zahvaliti precima ”što su nam baštinili viru i pripadnost hrvatskom narodu i bunjevačkom rodu. I posvjedočiti da nas još uvijek ima i da volimo svoje.” riječi su organizatora- članova Udruge Bunjevačkih Hrvata ”Dužijanca”, ponosnih na Dužijancu i na ono što se ”prinosi” s koljena na koljeno.

Na ”Dužijanci u Mostaru” sudjelovali su risari i risaruše: Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva ”Matija Gubec” iz Tavankuta kod Subotice, ”Bunjevački svatovac” iz Gare u južnoj Mađarskoj, Hrvatski kulturni centar ”Bunjevačko kolo” i tamburaški sastav- Ansambl ”Hajo” iz Subotice; te domaćini: HKUD ”Sveti Ante – Cim”, HKUD ”Katedrala”, HKUD ”Bijelo Polje”, HKUD ”Rodoč” i Tamburaški orkestar Mostar.

”Didovi nam izdaleka, ondud gdi je Buna reka,

Pleme nam je starodavno, kako davno, tako slavno.

Od drugog su podnosili, al’ se nisu prominili

Ponela i’ srića vamo, kao što se svi uzdamo.”

ŽIVILI BUNJEVCI – HRVATI !! Živila tradicija i Dužijanca !!

Kroz fotografije i videouradak donosimo dio događanja ova dva uistinu nezaboravna dana ”Dužijance u Mostaru”…

Video: https://www.youtube.com/watch?v=8XpOKb5qYks

Foto i video: Ante Boras

/Misija FRAMOST/