”Od koljena do koljena dobrota je njegova” (Lk 1, 50) tema je trećeg Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba koji je prije tri godine uveo papa Franjo.

Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba proslavljen je jučer, u nedjelju 23. srpnja, uz blagdan Isusovih djeda i bake, svetih Joakima i Ane, kako je i htio Sveti Otac istaknuvši da nam je taj dan potreban kako bismo se sjetili spomenuti i slaviti starost, kao i one koji čuvaju i prenose život i vjeru.

Često se govori da su starije osobe s godinama u društvu izgubile svoju ulogu. Od prijašnjega poštovanja prema njihovoj mudrosti i iskustvu danas je došlo do isključivanja iz dijaloga i predstavlja ih se kao smetnju modernomu društvu. Zaboravili smo koliko nas mogu naučiti, koliko znanja sa sobom nose i kako nas mogu uputiti u budućnost. Iako svijet ostaje mladima, ne smijemo zaboraviti ni one koji su nam omogućili da u ovom svijetu rastemo i živimo.

Ove se godine Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba datumski slavio neposredno uz Svjetski dan mladih, čime se dodatno željela naglasiti potreba za učenjem i druženjem sa starijima. ”Prijateljstvo sa starijom osobom”, istaknuo je Papa, ”može pomoći mladima da život ne vide samo u sadašnjosti i da shvate da sve ne ovisi o njima i njihovim sposobnostima. Za starije pak prisutnost mlade osobe u njihovim životima može dati nadu da njihovo iskustvo neće biti izgubljeno i da će njihovi snovi ipak naći ispunjenje”, prenio je Vatican News na svojem službenom portalu. Tom je prilikom i Dikasterij za laike Katoličke Crkve pozvao ljude, posebice mlade, da posjete starije usamljene osobe u staračkim domovima.

”Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba želi biti mali, nježni znak nade za njih i za čitavu Crkvu. Ponavljam stoga poziv svima – biskupijama, župama, udrugama, zajednicama – da ga proslave, stavljajući u središte preobilnu radost koja izvire iz obnovljenoga susreta između mladih i starijih. Vama, mladi, koji se pripremate otputovati za Lisabon ili ćete Svjetski dan mladih proslaviti u mjestima u kojima živite, želim poručiti: prije nego što krenete na put posjetite djeda i baku, posjetite neku stariju osobu koja živi sama! Njihove će vas molitve štititi i u svom ćete srcu nositi blagoslov toga susreta. Vas starije molim da svojim molitvama pratite mlade koji budu slavili Svjetski dan mladih. Ti mladi Božji su odgovor na vaše molitve, plod onoga što ste posijali, znak da Bog ne napušta svoj narod, nego ga uvijek pomlađuje maštom Duha Svetoga”, istaknuo je papa Franjo u svojoj poruci.

Važnost saveza starijih i mladih

”Starost je pravo vrijeme za konačno ispunjenje ljudskoga života i zadobivanje mudrosti srca”, rekao je sveti papa Ivan Pavao II. i tako naglasio kako je starenje velik dar.

Treći Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba dan je kojim se želi skrenuti pozornost na važnu ulogu starijih osoba u svakoj obitelji i zajednici. Djedovi, bake i stariji posebne su osobe čija životna mudrost i iskustvo pomažu mlađima u razumijevanju života. Upravo zato je i tema ovogodišnjega Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba poveznica sa Svjetskim danom mladih koji će se proslaviti u Lisabonu u Portugalu od 1. do 6. kolovoza 2023.. Starije osobe savjetuju nam da sve što se u životu dogodi primimo s nadom i često su nam ohrabrenje i poticaj u bitnim životnim odlukama – zato je savez starijih i mladih neizmjerno važno poticati.

Treći svjetski dan djedova, baka i starijih osoba jučer je posebno svečano obilježen u Međugorju i proslavljen katehezom, molitvom krunice i svetom misom koju je predvodio međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić.

 

Izvor: /glas-koncila.hr/

/Misija FRAMOST/