Željeznička stanica u Skoplju, 26. srpnja 1963.

Bilo je to prije točno 60 godina… Samo se starije generacije sjećaju najvećeg potresa koji je pogodio prostore bivše države, velike tragedije koja je 26. srpnja 1963. godine pogodila Skoplje. Razoran potres jačine 6,1 po Richteru, u svega 20-ak sekundi,  promijenio je izgled i sudbinu glavnog grada Makedonije, usmrtio 1070 , a ozlijedio više od tri tisuće ljudi.

Snažno podrhtavanje tla osjetilo se u Srbiji, Bugarskoj i Grčkoj, a tog je jutra razrušeno tri četvrtine makedonske prijestolnice. Više od 200 tisuća ljudi tog su dana postali beskućnici i mnogi od njih živote su nastavili u Srbiji, Bosni i Hercegovini, te okolnim zemljama.

Već sljedećeg dana Skoplje je krenulo u veliku obnovu koja traje gotovo šest desetljeća. U veliku akciju obnove glavnog makedonskog grada odmah se uključilo više od 80 zemalja, cijeli je svijet bio pogođen velikom tragedijom u Skoplju. I dan danas brojne ulice u Skoplju nose imena nekih od zemalja koje su tih dana stigle u pomoć makedonskom narodu.

Nakon tog razornog potresa tadašnja državna vlast donijela je izmjene zakona o gradnji stambenih objekata čime se građevine rade prema drugačjim kriterijima te su otpornije na udare.

Danas, 60 godina kasnije, Skoplje živi opušteno, ali i veoma ponosno. I starije generacije se sa sjetom, pa i bolnom uspomenom, sjećaju što se u glavnom gradu dogodilo 26. srpnja 1963. godine.

A na to cijeli grad podsjeća i stara željeznička stanica smještena u samom centru grada, tek 500-tinjak metara od Trga Makedonije. Stara željeznička stanica desetljećima je simbol potresa iz 1963. godine. Na njoj ponosno stoji veliki sat koji pokazuje 5 sati i 17 minuta, točno vrijeme kada je razoran potres prije svitanja šokirao cijelu Europu.

Stara željeznička stanica, Skoplje, Makedonija

 

Izvori: /24sata.hr/, /direktno.hr/

/Misija FRAMOST/