Ferdinand Budicki u svom Opelu, prvom automobilu u Zagrebu 1901. godine

Prva vozačka dozvola u Hrvatskoj izdana je 27. srpnja 1910. godine. Dobio ju je Ferdinand Budicki, dobrostojeći zagrebački trgovac i avanturist, poznat po tome što je u Zagreb dovezao prvi automobil još 1901. godine. Riječ je bila o automobilu marke Opel, koji je kupio u Beču za 4000 kruna.

Budicki je voziti naučio još u Beču, a tamo je dobio i svoju prvu vozačku dozvolu. Ipak, za vožnju u Hrvatskoj trebala mu je u Zagrebu izdana dozvola, za što je morao ponovno položiti i vozački ispit. To je bio problem jer nitko u Zagrebu tada nije znao voziti. Stoga je Budicki najprije morao podučiti članove ispitne komisije kako upravljati automobilom, da bi on mogao kod njih izaći na ispit. Ironično, ta je ista komisija srušila Ferdinanda Budickog na vozačkom ispitu, pa je položio iz druge, 27. srpnja 1910. godine. Njegova hrvatska vozačka dozvola nosila je redni broj 1.

Iste, 1910. godine, Budicki je otvorio i prvo zastupstvo za prodaju automobila u Zagrebu. Marka koju je prodavao bio je Ford i njegov je zastupnik ostao punih 18 godina. Još 1906. bio je suosnivač prvog Hrvatskog automobilskog kluba. Inače, Budicki je bio poznat kao avanturist. Proputovao je biciklom mnoge europske zemlje i sjevernu Afriku, a balonom je letio od Zagreba do Stubice i Velike Gorice te do Baške na Krku.

Ferdinand Budicki, hrvatski pionir automobilističkog, motociklističkog i biciklističkog sporta, rođen je 11. travnja 1871. godine u Zagrebu, gdje je i preminuo 25. lipnja 1951. godine. Njemu u čast, u Zagrebu je 2013. godine otvorena stalna izložba starodobnih automobila Muzej automobila „Ferdinand Budicki“.

Prva žena koja je dobila vozačku dozvolu u Hrvatskoj bila je Alma pl. Balley, i to 1914. godine, samo četiri godine nakon Budickog.

 

Izvori:  /hrvatska.kroz.povijest/, /24sata.hr/

/Misija FRAMOST/