Blagdan Gospe od Anđela ili Porcijunkula stara je svetkovina koja potječe iz prvih franjevačkih dana, a slavi se sutra, 2. kolovoza, kada se franjevci i cijela Crkva spominju obraćenja sv. Franje koje se dogodilo 1208. godine u Porcijunkuli. Postao je važnim trenutkom pomirbe za vjernike da poput Franje mogu doživjeti Gospodinovo milosrđe.

Blagdan Gospe od Anđela dan je potpunog oprosta, tzv. Porcijunkulskog oprosta. Na ovaj dan u svim franjevačkim crkvama diljem svijeta (ali i u svim bazilikama, svetištima te župnim crkvama) vjernici mogu dobiti porcijunkulski ili potpuni oprost od vremenitih kazni.

Oprost vjernici mogu dobiti od 1. kolovoza u podne do 2. kolovoza u ponoć ako pohode crkvu, ispovjede se i pričeste, te izmole Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Mariju, Slava Ocu i pomole se na nakanu Svetog Oca.

Potpuni oprost je godine 1216. sv. Franjo izmolio od pape Honorija III., koji je odredio posebni oprost svima onima koji pohode crkvicu Porcijunkulu. Oprost je prvotno bio vezan uz pohod Porcijunkuli, ali kasnije se proširio na sve franjevačke crkve.

Ljudi su nekoć morali hodočastiti u Svetu Zemlju da bi zadobili ovakav oprost, oprost od vremenitih kazni za grijehe, što je mnogima bilo nemoguće. U tome je i veličina svetog Franje koji je učinio da se i u Asizu u Porcijunkulskoj crkvici može dobiti takav oprost.

”Sve vas želim poslati u raj” – tim je riječima sv. Franjo Asiški vjernicima okupljenim u Porcijunkuli 2. kolovoza 1216. godine objavio da je od pape Honorija III. izmolio potpuni oprost za sve koji posjete tu crkvicu, ispovjede se i pokaju.

 

Izvori: /Bitno.net/, /laudato.hr/

/Misija FRAMOST/