Smrčenjaci - Gospa Snježna 2019

Jučer , 05. kolovoza, krunicom i litanijama te svetom misom u 20h svečano je proslavljen blagdan Gospe Snježne u kapelici na Smrčenjacima, gdje se Gospi u čast tradicionalno već dugi niz godina služi i zavjetna sveta misa svakog 5-og u mjesecu.

CRKVA GOSPE SNJEŽNE NA SMRČENJACIMA BAŠTINA JE I PLOD FRANJEVAČKOG ZAJEDNIŠTVA BOŽJEG NARODA I HERCEGOVAČKIH FRANJEVACA.

O postojanju crkve Gospe Snježne ili Marije od Snijega na Smrčenjacima; povjesničar, pisac i graditelj Fra Petar Bakula (1816. – 1873.), godine 1867. u knjizi ”Hercegovina franciskana” na latinskom jeziku zapisao je: ”In proximo autem pago occidentali Ilići duae antiquae erant ecclesiae, una ad descensum fontis Babun, S. Rosae Viterbiensis, cuius muri etiam hodie existunt, turciae servientes moschea: ET ALIA IN SMRCENJACI S. MARIAE AD NIVES, IN RUDUS REDACTA.” (Schematismus, p.105.-106.)

…što bi značilo: ”U obližnjem zapadnom selu Ilići bile su dvije stare crkve, jedna kod Vrela Babun sv. Ruže Viterbijske, čije zidine postoje i danas, služeći Turcima kao džamija: I DRUGA NA SMRČENJACIMA GOSPE SNJEŽNE, KOJA SE PRETVORILA U RUŠEVINE.”

Ta crkva je bila u sklopu srednjovjekovnog kršćanskog groblja sa stećcima… (usporedi Šefik Bešlagić, Stećci, Sarajevo, 1971., str. 33.)

Staru grobljansku crkvicu pred minuli obrambeni rat, franjevci su zajedno s vjernim pukom, preuredili i na tim temeljima izgradili crkvu u sadašnjim dimenzijama. Iako nedovršena, u njoj su služene mise, obavljana krštenja, vjenčanja, a još i otprije u njoj se održavala vjeronaučna pouka, te nedjeljne mise preko ljeta, kao i sve drugo što je vjernicima bilo potrebno… Tijekom 2003. crkva je sa zvonikom dovršena i obojena; franjevci iz Doma sv. Ante daruju očuvano vremešno zvono na zvonik, dograđena je i sakristija, te započet rad oko dovoda vode do crkve. U 2004. dovedena je voda do iza crkve i urađeno sve drugo što je bilo najpotrebitije… Budući je blagdan Gospe Snježne 5. kolovoza, svakog petog u mjesecu je misa u crkvi u Smrčenjacima. Crkvu čuva i poslužuje fratar zajedno s crkvenim odborom.

Uz blagdan Gospe Snježne, jučer je dostojanstveno proslavljen i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja – spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. S posebnim pijetetom prisjetilo se svih onih koji su svoj život dali za našu slobodu i domovinu. Neka im je vječna hvala i slava!!

 

/Misija FRAMOST/