Papa Franjo zatvorio je danas međunarodni susret katoličke mladeži velikom misom na otvorenom, kazavši među ostalim da mu je san mir u svijetu, posebno kada je posrijedi Ukrajina.

Na današnjoj završnoj misi održanoj u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici prisustvovalo je oko milijun i pol vjernika, i koncelebriralo oko 700 biskupa i 10.000 svećenika, objavio je Vatikan, pozivajući se na informacije lokalnih vlasti.

Mnogi su vjernici prespavali na otvorenom jer su jučer navečer ondje sudjelovali u bdijenju koje je predvodio Papa.

U govoru održanom nakon mise 86-godišnji Franjo je pozvao mlade da iskustva sa šestodnevnog okupljanja ponesu kući i primijene ih u svakodnevnom životu.

”Dragi prijatelji, dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijeli san koji u sebi nosim – a to je san o miru, san o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost”, rekao je Sveti Otac.

”Dok se budete vraćali svojim domovima molim vas da nastavite moliti za mir. Štoviše, upravo ste vi znak mira za ovaj svijet, jer pokazujete da različite nacionalnosti, jezici i povijest mogu ujediniti ljude umjesto da ih dijele. Vi ste nada jednoga drugačijeg svijeta”, poručio je.

Zamolio ih je da misle i na one mlade ljude koji nisu mogli prisustvovati događaju zbog brojnih oružanih sukoba i ratova u svijetu.

”Razmišljajući o ovome događaju osjećam golemu tugu zbog voljene Ukrajine, koja i dalje jako pati”, istaknuo je.

Papa Franjo se danas navečer vraća u Rim, a prethodno je zahvalio svim volonterima koji su sudjelovali u obilježavanju Svjetskoga dana mladih.

Jedna od stalnih tema za vrijeme boravka pape Franje u Portugalu bili su društveni mediji i njihov potencijalno negativan učinak na mlade. U porukama i govorima održanim protekli tjedan Sveti Otac ih je pozvao da se čuvaju lažne sreće koja na njih vreba u virtualnom svijetu.

Papa je najavio da će se sljedeći Svjetski dan mladih održati 2027. godine u Seulu u Južnoj Koreji. Posljednji Svjetski dan mladih u Aziji bio je 1995. na Filipinima. Trideset godina kasnije mladi će se ponovno okupiti na tome kontinentu. ”Tako ćemo 2027. sa zapadne granice Europe preseliti na Daleki istok. Ovo je lijep znak univerzalnosti Crkve i sna o jedinstvu kojemu ste svi vi svjedoci”, poručio je Papa.

Prije susreta u Aziji, održat će se još jedno svjetsko okupljanje mladih, i to u sklopu Svete godine 2025. u Rimu. ”Radujem se što ću vas vidjeti 2025. u Rimu da zajedno proslavimo Jubilej mladih!”, kazao je Sveti Otac.

Izvori: /hrvatskiglasnik.ba/, /bitno.net/

/Misija FRAMOST/